Orlandói vérengzés: A halálos áldozatok száma elérte az ötvenet

Orlandói vérengzés: A halálos áldozatok száma elérte az ötvenet

Az Egyesült Államok történetének legsúlyosabb tömegvérengzésévé vált az orlandói melegbárban vasárnapra virradóra elkövetett támadás: mint a város polgármestere bejelentette, a hatóságok ötven halálos áldozatra bukkantak és ötvenhárom embert ápolnak a kórházakban.

Az áldozatok száma azt követően nőtt meg ennyire, hogy a rendőrség és az FBI teljesen átvizsgálta az orlandói szórakozóhelyet. A korábbi hírek mintegy 20 halottról szóltak. A városvezetés szükségállapotot rendelt el. A CNN szerint a halottak számát illetően ez volt a legsúlyosabb terrorcselekedet az USA-ban a New York-i ikertornyokat is ledöntő, 2001. szeptember 11-ei támadás óta, mely utóbbit az al-Káida hálózat követte el.

Közben azonosították a rendőrség által agyonlőtt merénylőt is: Omar Szaddiki Mateen, 29 éves floridai lakos. A rendőrség hajnalban még úgy tudta, hogy az elkövető nem Floridába való volt. Az illető valóban nem orlandói volt, hanem a délebbre lévő Port St Lucie városából érkezett, és afgán gyökerekkel rendelkezett. Egyelőre nem világos, hogy a merénylő mikor lőtte le áldozatait. Azután, hogy elbarikádozta magát a bárban, vagy a rendőrökkel folytatott tűzpárbaj során. Egy tisztviselő szerint nem lehetett véletlen, hogy éppen egy melegbárt nézett ki a vérfürdő célpontjának.

A rendőrség és az FBI változatlanul terrorista cselekménynek minősíti a tragédiát, s ilyen irányban folynak a nyomozások. Megerősítették, hogy vizsgálják az esetleges dzsihadista szervezetekhez vezető szálakat is. A floridai iszlám közösség vezetője már nyilatkozott, a közösség gyászáról és együttérzéséről biztosított mindenkit, s kifejtette, hogy a közösség elítél minden ilyen és hasonló bűncselekményt. (MTI, CNN)


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »