Orkán erejű szélvihar söpör végig Szlovákián

POZSONY. Szlovákiát a koraesti órákban nagyon erõs szél éri el. A hatalmas, vihar erejû széllökések vagyoni károkat is okozhatnak, kicsavarhatják a fákat, letéphetik a tetõket. A széllökések várható sebessége 30 méter másodpercenként, figyelmeztet a www.imeteo.sk portál. A szélvihar egy halálos áldozatot is követelt.

Szlovákia területéhez hidegfront közeledik. Kora este hatással lesz az idõjárásra Szlovákiában. „A hidegfront nem lesz nagyon különleges, és nyugaton nem biztos, hogy csapadékkal jár majd. A szél viszont rendkívül erõs lesz” – olvasható a portálon.

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) Nyugat-Szlovákiára másodfokú viharjelzést adott ki, Közép- és Kelet-Szlovákia néhány régiójában elsõfokú viharjelzés van érvényben.

A szél több régióban megerõsödik

A szél 18.00 óra körül Erdõhát környékén erõsödik. Fokozatosan terjed majd a Duna menti síkság irányába. Erdõhát és Pozsony területén 19.00 óra körül lesz a legrosszabb a helyzet, a Duna menti síkságon, a Csallóköz térségében 20.30 körül.

Szlovákia többi részén is megerõsödik a szél, a széllökések maximális sebessége 20 méter másodpercenként. Magasabb sebességû széllökések csak a hegyekben várhatóak.

Nyugat-Szlovákia területén ezért inkább tartózkodjunk este bent, ne hagyjuk az autókat fák közelében, és biztosítsuk a nem rögzített tárgyakat – figyelmeztetnek a meteorológusok. „A közlekedésben is adódhatnak problémák, ezért a hosszú hétvégére inkább még 18.00 óra elõtt induljunk útnak” – tette hozzá.

A pozsonyi reptéren 90 kilométer/óránál erõsebb szél volt

A fõváros környékére koraeste, 18 óra után megérkezett a rendkívül erõs szélvihar. A legerõsebb széllökések a pozsonyi repülõtéren voltak, itt 93 kilométer/óra erõsségû szelet mértek. Malackán 87 km/óra erõsségû volt a szélvihar – írja a meteorológiai szolgálat közösségi oldalán. Az ország nyugati részén továbbra is másodfokú riasztás van érvényben. A szélvihar mentén a hõmérséklet is visszaesett. Pozsonyban a Kolibán rövid idõ leforgása alatt 29 Celsius-fokról 17 Celsius-fokra csökkent a hõmérséklet. A térségben ez volt a legerõteljesebb csökkenés.

Este 20 óráig Pozsonyban és környékén több mint 30 esetben riasztották a tûzoltókat. Többnyire kidõlt fák, megrongálódott tetõk miatt hívták a tûzoltókat. Sérülésrõl a fõvárosból és környékérõl eddig nem érkezett jelentés.

A Nyitra járásban még a pozsonyinál is erõsebb volt a szél, Nagyemõkén (Ve¾ké Janíkovce) 120 km/órás sebességgel fújt. Põstényben 75 km/órás értéket mértek.

Halálos áldozata is van a szélviharnak

Az Érsekújvári járásban, Hull (Hul) községben áldozatot is követelt az orkán erejû szél. Zuzana Farkasová, a tûzoltóság országos szóvivõje elmondta, a községben egy falazott kerítés dõlt le, és maga alá temetett egy személyt. Mikorra a tûzoltók a helyszínre értek, és kiszabadították a ledõlt fal alól, már csak a halál beálltát tudták megállapítani.

Az éjszaka második felétõl gyorsan csillapodik majd a légmozgás, pénteken veszélyes idõjárási esemény már nem várható.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »