Orkán erejű szél csapott le a Balatonnál

Orkán erejű szél csapott le a Balatonnál

Orkán erejû szél csapott le jégesõvel a Balaton keleti végére. Hétfõn este óránként több mint 150 kilométeres sebességû szelet regisztrált az Országos Meteorológiai Szolgálat balatonvilágosi mûszere, amire eddig nem volt példa, mióta méréseket végeznek.

Horváth Ákos, az OMSZ siófoki obszervatóriumának vezetõje közölte, horvát területen fejlõdtek ki az elsõ zivatarfelhõk, amelyek fél hét körül Somogyba érve örvénylõ zivatarokká, úgynevezett szupercellákká alakultak. A vihar Somogy megyén dél-nyugat felõl észak-kelet felé haladva keskeny sávokban hozott jégesõt és orkán erejû szelet, vélhetõen egy-egy sávban nagyobb károkat okozva – mondta a meteorológus.

Kétszáz káresetnél dolgoztak a tûzoltók Somogyban

Viharos erejû széllökésekkel érkezõ zivatar okozott károkat hétfõ este Somogy megye több településén, mintegy kétszáz káresetnél dolgoztak a tûzoltók. A legtöbb riasztás Siófokról, Balatonvilágosról és Karádról érkezett a katasztrófavédelem mûveletirányítási központjába.   

A megye hivatásos, önkormányzati és önkéntes tûzoltói is részt vettek a kárelhárításokban. Siófokon és Balatonvilágoson fõként az úttestre, vezetékekre, jármûvekre és háztetõkre dõlt fákat, illetve faágakat kell eltávolítani, Karádon a megrongált háztetõk ideiglenes befedése a feladat.

Siófokon kempingezõkre dõlt egy fa, öten megsérültek

Kempingezõkre zuhant egy kidõlt fa Siófokon a hétfõ esti viharban, öten megsérültek – tájékoztatta a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivõje kedd reggel az MTI-t. Bázelné Mihályka Szabina közölte: a sérültek megközelítése és kiszabadítása is gondot okozott, mert a letört faágak, kidõlt fák akadályozták a helyszínre jutást. Négy felnõttet kórházba kellett vinni, az ötödik csak könnyebben sérült meg.

Heves zivatarokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Az Országos Meteorológiai Szolgálat kedd reggeli, az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében azt írta: kedden elõbb északnyugaton helyenként, majd napközben és este a Dunántúlon, valamint egy délnyugati-északkeleti tengely mentén alakulhatnak ki elszórtan zivatarok, viharos szél kíséretében.

Néhol heves zivatar is elõfordulhat (90 kilométer/óránál erõsebb széllel, nagyméretû jéggel). Késõ este, éjszaka többfelé felhõszakadásra is számítani kell. A heves zivatarok és a felhõszakadás veszélye miatt több megyére adtak ki figyelmeztetést, de egyelõre mindenhol csak elsõfokút.Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »