Őrizni hitünket és nyelvünket – Negyedszázados szolgálat

Őrizni hitünket és nyelvünket – Negyedszázados szolgálat

A közösségi munka iránti elkötelezettség szimbólumaként állított tegnap kopjafát a sepsiszentgyörgyi református vártemplom kertjében a huszonöt esztendővel ezelőtt alapított Székely Mikó Kollégium Alapítvány és a Mikós Véndiák Társaság. Az 1983 óta több mint nyolcvan kopjafával benépesített emlékező­helyen a hatvanéves érettségi találkozójukra egybegyűlt véndiákok is jelen voltak.

Negyed századdal ezelőtt dr. Szőts Dániel kezdeményezésére jött létre a véndiákok társasága, amelynek célja, hogy terjessze az iskola szellemiségét – hangsúlyozta Keresztes László, a testület alelnöke. Ezt folyamatosan meg is teszi az iskolaalapítvánnyal karöltve, amely eddig közel ezer tehetséges diákot, szorgalmas rászoruló tanulót jutalmazott, segített ösztöndíjjal és alkalmi támogatásokkal, pályázatokat bonyolított le az iskola infrastruktúrájának, eszköztárának fejlesztése, bővítése érdekében, és ötletgazdaként, lebonyolítóként vett részt a gróf Mikó Imre-, a Csutak Vilmos- és a Kálvin János-szobor felállítása ügyé­ben. Feladatunk megvédeni és őrizni hitünket és nyelvünket, átadni ezt a szellemet, hitet, harckészséget gyermekeinknek és unokáinknak – mondotta.

Szőts Dániel ama tarisznyáról beszélt, amivel több mint hetven évvel ezelőtt a Székely Mikó Kollégium útra indította őket, amelyben haza- és istenszeretet, a tudományok iránti érdeklődés, egészséges közösségi szellem, a szülőföld iránti hűség volt az útravaló. Lázár Laura, az iskolaalapítvány ösztöndíjasa verssel köszöntötte az egybegyűlteket, Incze Sándor nyugalmazott református esperes a szeretet igéjét olvasta fel. Megemlékeztek Könczei Lászlóról, aki vagyonát egykori iskolájára hagyta, majd azokról is szóltak, akik sokat tettek és tesznek a mikós szellem megőrzéséért.

A többszörösen jubileumi ünnepség a Szőcs Levente által készített kopjafa megkoszorúzásával és himnuszaink eléneklésével ért véget.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »