Őrizetben a müncheni ámokfutó lehetséges segítője

Őrizetbe vették annak a férfinak az egyik 16 éves afgán barátját, aki pénteken kilenc embert gyilkolt meg a bajor tartományi fővárosban – közölte vasárnap este a müncheni rendőrség.

A hatóság úgy véli: a tinédzsernek köze lehetett ahhoz a bejegyzéshez a közösségi médiában, mellyel a lövöldözés után feltételezhetően minél több embert akart a müncheni főpályaudvarhoz csalogatni, de egyelőre nem világos, hogy mi célból. Magáról a támadóról az derült ki, hogy álnéven, egy nyilvános bejegyzéssel igyekezett minél több embert az Olympia bevásárlóközpontnál lévő gyorsétteremhez csábítani, ahol lövöldözni kezdett, és öt embert ölt meg.

A hatóság közleménye szerint a 16 éves fiú nem sokkal a lövöldözés után saját maga kereste fel a rendőrséget, de az azóta lefolytatott nyomozás ellentmondásokra derített fényt a vallomásában, ezért a rendőrök azt gyanítják, hogy tudta, mi készül, de nem jelentette, hogy ismerőse tömeggyilkosságot tervez, ami bűncselekmény. „A gyanú szerint lehetséges, hogy a 16 éves fiatalkorú hallgatólagos társtettese volt a támadásnak” – áll a müncheni rendőrség közleményében.

Ahogy azt korábban megírtuk, a támadó valószínűleg már egy éve tervezte a vérengzést, és megfogalmazott egy kiáltványt is, melyet a nyomozó hatóságok megtaláltak a számítógépén.

A Süddeutsche Zeitung című német lap a nyomozás menetét ismerő forrásokra hivatkozva korábban azt írta, hogy a 18 éves német–iráni kettős állampolgárt depresszió, figyelemzavar és szociofóbia (bizonyos szociális, nyilvános helyzetekben fellépő szorongás) miatt kezelték, és tavaly két hónapig egy müncheni klinika pszichiátriai osztályán feküdt.

A lap szerint mindemellett a támadót erősebben foglalkoztatta az ámokfutás témája. Kiderült, hogy felkereste a Baden-Württemberg tartományi Winnendent, ahol 2009-ben egy 17 éves középiskolás lemészárolta kilenc diáktársát és három tanárát, majd iskolája közelében agyonlőtt három járókelőt, végül végzett magával. Emellett nagyon érdekelte a norvég Anders Behring Breivik ámokfutása – a 77 halálos áldozatot követelő utoyai mészárlás és oslói pokolgépes robbantás – is, amely napra pontosan öt évvel a bajor tartományi fővárosban pénteken elkövetett bűncselekménye előtt történt.

Ismert, lövöldözés történt péntek este München északi részén egy gyorsétteremnél, az olimpiai parkban található bevásárlóközpont egyik bejáratával szemben. A lövöldözés a bevásárlóközpontban folytatódott. A támadásban kilencen vesztették életüket. További 35 ember megsérült, de többen nem a helyszínen, hanem a belvárosban kitört pánikban. A halálos áldozatok közül ketten német, ketten pedig német–török kettős állampolgárok voltak. Emellett meghalt egy magyar, egy török, egy görög és egy koszovói állampolgár is. A kilencedik áldozat hontalan volt a bajor tartományi bűnügyi hivatal adatai szerint. Az elkövető a támadás után nem sokkal magával is végzett.

Csatolt_cikkek: Olvasta már?:A müncheni lövöldözés elkövetője egy éve tervezhette a vérengzéstA müncheni lövöldözés elkövetője beteg volt, gyógyszeres kezelés alatt álltMüncheni lövöldözés – A halálos áldozatok többsége külföldiRovatok: KékfényTelepülés: NémetországCímkék: Müncheni lövöldözés, Németország, München, kékfény, bűnügy, gyilkosság, külföldForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »