Őrizetben a betegeken kísérletező aradi pszichiáter

Őrizetben a betegeken kísérletező aradi pszichiáter

Tovább gyűrűzik az országos gyógyszerteszt-botrány, őrizetbe vették dr. Delia Podea aradi pszichiátert. Amint azt a Nyugati Jelenben is olvashatták, a Legfelsőbb Bíróság és Semmítőszék melletti Ügyészség többek között korrupciós bűncselekmények miatt bonyolít összetett vizsgálatokat az ország több megyéjében. A nyomozók egészségügyi egységeknél (kórházaknál) szálltak ki, orvosi rendelőkben kutakodtak, orvosokat, asszisztenseket, egészségügyi szektorban dolgozó cégvezetőket hallgattak ki. (Bővebben az esetről a szerdai lapszám 2. oldalán olvashattak.)

A szóban forgó aradi 63 éves orvosnő az Arad Megyei Kórház pszichiátriai osztályának a legismertebb és legnagyobb tapasztalattal rendelkező szakembereinek egyike. 2015-től a Klinikai Tanulmányok Etikai Bizottságának az elnöke. Az orvos 1980-ban került a volt Municípiumi Kórházba, majd amikor a megyei kórház „bekebelezte” a municípiumit, alkalmazták a pszichiátrián.

A Legfelsőbb Bíróság melletti Ügyészség ügyészei a Mediafax hírügynökségnek szerdán megerősítették, hogy a doktornőt 24 órás őrizetbe vették kenőpénz elfogadása, hivatali visszaélés és hamisítás miatt. Az asszonyt Aradon kihallgatták a bukaresti ügyészek, a továbbiakban előállítják a Bukaresti Törvényszéken és javasolják 30 napos előzetes letartóztatását.

A Digi24 hírportál értesülései szerint országosan mintegy 3000 páciensen végeztek illegális gyógyszerteszteket, melyeket nagy külföldi gyógyszergyártók rendeltek meg jelentős összegekért. A bukaresti nyomozók szerint a tesztelések 2012-ig nyúlnak vissza, az orvosok és a külföldi gyógyszergyártók között bizonyos cégek voltak a közvetítők, melyeket most szintén ellenőriznek. A nyomozók dokumentumokat vittek el a klinikai teszteket jóváhagyó Országos Gyógyszerügynökségtől (ANM) is.

Sólya Emília
nyugatijelen.com


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »