Őrizetbe vették Erdogan egyik legfőbb katonai tanácsadóját

Egyelőre ismeretlen helyen és indokkal őrizetbe vették Ali Yazici ezredest, Recep Tayyip Erdogan török elnök egyik legfőbb katonai tanácsadóját – jelentette a DHA török hírügynökség vasárnap.

Az NTV török hírcsatorna szerint Abdullah Gül egykori török államfő egyik tanácsadóját is elfogták a hatóságok.

A puccsistákat sikerült semlegesíteni, és a hadsereg az állam és a török nép szolgálatára áll – idézte az NTV a katonaság közleményét vasárnap.

A dokumentum szerint a török nép oroszlánrészt vállalt az államcsíny leverésében, amikor utcára vonult az isztambuli Boszporusz-hidakat is lezáró fegyveres erőkkel szemben.

A török kormány hatalmas tisztogatásba fogott a hadsereg és az igazságszolgáltatás soraiban a sikertelen pénteki puccskísérlet után. Binali Yildirim török kormányfő szerint eddig mintegy hatezer embert vettek őrizetbe, és ez a szám emelkedni fog.

“Minden állami intézményt megtisztítunk” a gülenista “vírustól” – fogadkozott Erdogan vasárnap az isztambuli Fatih mecsetben, a puccskísérlet áldozatainak gyászszertartásán.

A török elnök egykori mentorát, az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muszlim hitszónokot vádolja a hatalmának megdöntésére tett kísérlet előkészítésével. Gülen tagadja, hogy köze lett volna az eseményekhez.

A puccskísérletben hivatalos adatok szerint legalább 265-en vesztették életüket, köztük 104 puccsista és 161 civil. A sebesültek számát 1440-re becsülik.

Rovatok: KülföldTelepülés: TörökországCímkék: Recep Tayyip Erdogan, Törökország, katonai puccs, török puccskísérlet, külföldForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »