Őrizetbe vették az 1000 eurót kérő vásárhelyi orvost

Őrizetbe vették az 1000 eurót kérő vásárhelyi orvost

LEAD: Tetten érték és őrizetbe vették azt a marosvásárhelyi ortopéd szakorvost, aki csak 1000 eurós csúszópénz ellenében lett volna hajlandó elvégezni egy vállműtétet.

FLAGRANT 2_bA tettenérés után megszámolták a csúszópénzt (a rendőrség felvételei)

Ezer euró csúszópénzt kért a marosvásárhelyi megyei sürgősségi kórház egyik orvosa azért, hogy elvégezzen egy előre beütemezett vállműtétet: a megyei rendőr-főkapitányság és az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) munkatársai egy feljelentés nyomán hétfőn reggel tetten érték, majd őrizetbe vették a férfit – közölte Andreea Pop rendőrségi szóvivő.

A hatóságok az ártatlanság vélelmére hivatkozva nem hozták nyilvánosságra a szakember nevét. Az operációra szoruló páciens még júliusban szenvedett közúti balesetet, amelynek nyomán a marosvásárhelyi megyei kórházba szállították. A férfit akkor a most őrizetbe vett ortopéd orvos műtötte meg. A sérültnek újabb vállműtétre volt szüksége, amelyet szeptemberre ütemeztek be, a szakorvos pedig már a páciens kiutalásakor közölte a beteg feleségével, hogy a tervezett operáció 1000 euróba fog kerülni – az összegből pedig az altatóorvosnak és az eljárásban résztvevő rezidenseknek is részesülniük kell. A család azt válaszolta, hogy nem áll rendelkezésükre ennyi pénz, a szakember viszont ragaszkodott hozzá, hogy csak akkor keressék fel újra, ha előkerítik az összeget.

FLAGRANT 1_b

A beavatkozás időszerűvé válásával a páciens és felesége visszatért a kórházba, az ortopéd orvos pedig ismét tudomásukra hozta, hogy még az operáció előtt ki kell fizetniük a nyárról hátramaradt „tartozást”. A család ismét elmondta, hogy nincs ennyi pénzük, erre a kórház alkalmazottja úgy fogalmazott: tegyék pénzzé valamely értéktárgyukat, ha pedig így sem oldódik meg a probléma, adják el a házukat.

A műtétre szoruló férfi és felesége szeptember 19-én feljelentést tett a rendőrségen. A csúszópénz átadását a hatóságokkal közösen szervezték meg, így hétfőn reggel a rendőrök és az ügyészek tetten érték az orvost, amint – 100 és 50 eurós címletekben – 800 eurót vett át a családtagoktól. Az orvost ezek után őrizetbe vették korrupció és befolyással való visszaélés gyanújával. A bűnügyi vizsgálatot a marosvásárhelyi ügyészség folytatja le.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »