Őrizetbe vették a kuvaiti török katonai attasét

Szaúd-Arábiában őrizetbe vették Törökország kuvaiti katonai attaséját, aki átutazóban volt a sivatagi monarchiában.

Mikail Gullut Ankara kérésére fogták le vasárnap este a Szaúd-Arábia keleti részén fekvő Dammam repülőterén – jelentette az al-Arabíja szaúdi hírtelevízió.

Az intézkedés okát egyelőre nem közölték, de vélhetően a Törökországban péntek éjjel lezajlott puccskísérlettel van összefüggésben. Az attasé egyes források szerint Németországba, Düsseldorfba, más források szerint viszont Hollandiába, Amszterdamba tartott repülővel.

Közben az SPA szaúdi hírügynökség szerint Szalmán szaúdi uralkodó gratulált Recep Tayyip Erdogan török elnöknek a rend helyreállításához Törökországban, és a stabilitás és biztonság visszaállítása mellett üdvözölte a török kormány munkájának a folytatását.

A törökországi puccskísérlet után eddig mintegy hatezer embert – katonákat, bírákat és ügyészeket – vettek őrizetbe, de Binali Yildirim török kormányfő szerint ez a szám emelkedni fog.

A török elnök az egykori mentorát, az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muszlim hitszónokot vádolja a hatalmának megdöntésére tett kísérlet előkészítésével.

A puccskísérletben hivatalos adatok szerint legalább 294-en vesztették életüket, köztük 104 puccsista és 190 civil. A sebesültek számát 1440-re becsülik.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »