Óriási önbizalomhiánnyal küzdenek a magyar fiatalok

Óriási önbizalomhiánnyal küzdenek a magyar fiatalok

Egyre erősebb önbizalomhiánnyal küzdenek a mai fiatalok és saját vállalkozás elindításában egyáltalán nem gondolkodnak.

A fiatalok házasodási kedve csökken, míg az egyedülállók száma növekszik – ez derült ki az Új Nemzedék Központ által szervezett szerdai rendezvényen, ahol a szakemberek mellett Dr. Illés Boglárka, az Emberi Erőforrások Minisztériumának ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára is részt vett.

Magyarországon 2000 óta készül kutatás a fiatalok életmódjáról és életviteléről. A felmérésekből egyértelműen látszik, hogy csökken az ifjak házasodási kedve és folyamatosan növekszik az egyedülállók száma.

„A fiatalokban nagyfokú bizonytalanság van, hogy egyáltalán házasságban kívánnak-e élni, miközben a házasságot fontosnak tekintik” – magyarázta Székely Levente, a Társadalomkutató Kft. kutatási igazgatója.

Míg 2000-ben a 15-29 éves korosztály 22 százaléka házasságban élt, addig 2012-ben csupán 9,7 százalékuk, ráadásul egyre jobban erősödik a fiatalok körében az akaratlagos egyedüllét és az akaratlagos gyermektelenség trendje.

„A Z generáció alapállása, hogy nem akar kirepülni a családi fészekből, így sokáig a szüleivel él” – ez a magyarázata Sas István, reklámpszichológus, tanár szerint annak, hogy a családvállalás kitolódik.

Vannak a „tanácstalanok” és vannak a „versenylovak”

Már 14 éve tanít fiatalokat Perlaky-Papp József, aki úgy látja, hogy két csoportba lehet osztani a diákokat. A nagyobb csoportot a tanácstalanok alkotják, ide tartozik a főiskolások, egyetemisták csaknem 70 százaléka a Budapesti Metropolitan Egyetem docense szerint.

A tanácstalanok nemcsak szakmai téren nem tudják pontosan, hogy mit szeretnének, hanem a családalapítást tekintve is bizonytalanok. Nincs motivációjuk és hajlamosak a döntéseiket is minél későbbre halasztani.

A diákok egy kis hányada viszont olyan, mint a „versenyló”. Ők pontosan tudják, hogy mit szeretnének és azt, hogy mit, mikor, milyen úton akarnak elérni. Viszont ők a kisebbség, a diákok csupán néhány százaléka az, akinek biztos tervei vannak.

Saját bizniszről nem is álmodik a magyar fiatal

Mivel a fiatalok többsége bizonytalan, nem is gondolkodnak saját vállalkozás beindításán. A Magyar Ifjúságkutatásból kiderül, hogy a 15-29 éves korosztály 53 százaléka teljesen elképzelhetetlennek tartja, hogy saját vállalkozást indítson el, csupán 4 százalékuk biztos benne, hogy saját bizniszbe kezd.

Érdekesség, hogy ezzel szemben Amerikában, minden második fiatal saját üzlet beindításán gondolkodik.

Egy vállalkozás elindításához önállóság kell, és egy új üzlet felépítése, összerakása olyan képességeket követel meg, ami ritka ennél a generációnál – mondta el magyarázatként Perlaky-Papp József.

A fiatalokat vizsgáló kutatásból az is kiderül, hogy az internet számukra a fő információforrás, de a netet szórakozásra is sokat használják. Bár a fiatalok egyre nagyobb magabiztossággal szörföznek a világhálón, de a teljes népességet tekintve a digitális írástudás szempontjából Magyarország jócskán le van maradva más országokhoz viszonyítva. Ez pedig óriási probléma Horváth Ádám az Informatikai Vállalkozások Szövetségének tanácsadója szerint.

“Elveszett generáció” óriási önbizalomhiánnyal

A Z generációba tartozók – 1995 után születettek – jó részének alacsony az önbizalomszintje – erre is kitértek a háttérbeszélgetésen a résztvevők. Székely Levente „új, csendes generációként” emlegeti a fiatalokat, akiket a bizonytalanság és a visszahúzódás jellemez.

Perlaky-Papp József és Sas István is úgy látja, hogy a Z-sek egy nagyon elveszett generáció. Ez már önmagában is nagy probléma, de ehhez társul egy még nagyobb gond Sas szerint. Mégpedig az, hogy a fiatalok önbizalmát úgy akarja visszaadni a közeg, amelyben élnek, hogy gyakorlatilag teljesítmény nélkül dicsérik őket.

Nem a tényleges eredményeiket vesszük alapul, nem a valós teljesítményüket, csupán azért, hogy némi önbizalmat adjunk nekik – magyarázta a szakember, aki az indokolatlan és túlzásba vitt dicséretet nagy hibának tartja.

hirado.hu

The post Óriási önbizalomhiánnyal küzdenek a magyar fiatalok appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »