Óriási fairtás zajlik Józsefváros szívében

Óriási fairtás zajlik Józsefváros szívében

Újabb üteméhez érkezett a Ludovika megújulása, melynek során 145 fát vágnának ki a védett közparkká nyilvánított Orczy kertben. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem képviselője szerint a projekt teljesen szabályos keretek között zajlik, ám a nyolcadik kerületi önkormányzat PM-es tagjai háborognak. Józsefváros mossa kezeit: a beruházás nem az önkormányzat hatásköre.

Budapesten már nemcsak a Városligetben és a Római-parton kerültek veszélybe a fák, hanem a Józsefváros szívében lévő zöldterületen is. Egy hónappal ezelőtt még néma csend volt az Orczy kertet is érintő beruházás körül, április közepén azonban napvilágot látott a határozat, mely szerint egy kis erdőnyi idős, de értékes fa esik egy építkezés áldozatául.

Az Orczy kert egésze egy 2012. szeptember 17-én hatályba lépett Emmi-rendelet értelmében egyedileg védett műemlék, a park védett közpark. A kiemelt beruházásokról szóló törvény alapján terjeszkedik a Nemzeti Közszolgálati Egyetem úgy, hogy 145 fa sorsa immáron végleg eldőlt, egészséges példányokat is kivágásra ítéltek. A Ludovika Campus projekt néven futó, nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházás keretében új oktatási épületet, a Rendészettudományi Kar speciális képzési központját, valamint egy mindenki előtt nyitva álló sportközpontot építenek.

A Józsefvárosi Önkormányzat csütörtöki rendkívüli képviselő-testületi ülésen tárgyalta az Orczy kerti beruházást, az NKE-t Horváth Orsolya sajtófőnök és Pamuki Réka projektkoordinátor képviselte. Az egyetem szerint szabályos építési engedély alapján folyik a kivitelezési munka. Egészséges fát csak a beépítési területen vágnak ki, máshol a környezetre veszélyes példányok válnak a láncfűrész martalékává – tudta meg az MNO Horváth Orsolyától.

„Hozzák nyilvánosságra a részletes terveket!”

A testületi ülést követően értük utol Erőss Gábort, a PM elnökségi tagját, akitől megtudtuk, hogy a civilek nem nyugszanak bele a fakivágásba, és még az is előfordulhat, hogy az elkövetkező időszakban borsot törnek a beruházó és a kivitelező orra alá. Egy elszánt kis csapatról van szó, amely a Ligetvédők mintájára kertvédővé avanzsálna. Tagjaik között van több józsefvárosi képviselő is, akik a Facebookon létrehozták a Riadólánc nevű csoportot, ahol naponta osztják meg egymással az információkat. A kertvédők nincsenek egyedül, aktivistáik összefogtak a ligetesekkel és az óbudaiakkal is. És mindig nyitva tartják a szemüket, így ha Budapest három, fakivágásra ítélt területének egyikén beindulnának a láncfűrészek, a civilek élőlánccal védenék meg a fákat.

A nyolcadik kerületi PM-es képviselőt a beterjesztett sürgősségi határozati javaslatáról is kérdeztük. Erőss kezdeményezte, hogy hozzák nyilvánosságra az Orczy kerti beruházás terveit. A politikus egyebek mellett azt kéri, hogy az önkormányzat a helyi lakók érdekében nyilvánítsa ki véleményét a beruházásról. Ez egyelőre nem történt meg. A PM elnökségi tagja szeretné megismerni az építési terveket is, ám az önkormányzat és az NKE azzal védekezik, hogy már mindent nyilvánossá tettek.

Ez azonban csak féligazság – véli Erőss Gábor. A hirdetményt (pdf itt elérhető) ugyan közzétették az illetékes önkormányzat, a kormányhivatal és a Magyarország.hu oldalán is, a képviselő jókora csúsztatásnak véli, hogy minden információ nyilvános lenne. A politikus szerint csak látványterveket és számokat mutogatnak, ám a tényleges építkezési tervet és a részletes fakivágási tervet nem ismerheti meg a közvélemény.

„Nem a pusztítás a célunk!”

Az NKE sajtófőnöke az MNO-nak elmondta: a határozatot nem hozhatják nyilvánosságra, mert közigazgatási irat, amelyet a kormányhivatal nem adhat ki, a tartalmát viszont hirdetmény útján közölték. Ebben a határozat lényege olvasható, s kiderül belőle: a 145 fából 84-et kifejezetten egészségi, környezeti, esztétikai és veszélyességi okok miatt kell kivágni, a maradék 63 az, amelyet a beruházás érint. Horváth Orsolya hozzátette: a fák mindegyike olyan területen van, amely eddig sem volt a közpark része, többnyire aszfalt borította, csak olyan területeket érint a kivágás, amelyek eddig is zárva voltak a nagyközönség előtt.

„Azt a látszatot akarják kelteni, hogy az NKE-nek a pusztítás a célja, ellenkezőleg: a park meg fog újulni, és ezzel együtt ez a városrész is” – hangsúlyozta az intézmény sajtófőnöke. Horváth azt is elmondta: eleve úgy készültek el a tervek, hogy a beruházást követően egy hektárral nőjön a zöldfelület. Az elzárt részeket rehabilitálják, ligetesítik, ahol beton volt, oda növényzetet telepítenek.

Beindult a Fidesz-úthenger?

Erőss úgy látja: a zöldfelület növeléséről szóló tervek egy az egyben a Fidesz-propaganda részei. Az ígéretek szerint a kivágott növények helyett csemetéket telepítenek, a képviselő szerint az ötven-száz éves fának nem alternatívája az újonnan ültetett példány. A zöldfelület nem helyettesíti a zöldterületet – tette hozzá a politikus. Mint mondta, ahol most kivágnak vagy elpusztítanak fákat, annak a területnek a regenerálódása ötven-száz év múlva várható. Az alaptörvény is rögzíti, hogy mindenkinek joga van a testi és lelki egészséghez, ezt a jogot sérti, hogy szinte egy kis erdőnyi fát vágnak ki – jegyezte meg Erőss.

Nincs hatáskör

A Józsefvárosi Önkormányzatot azért kerestük, hogy nyilvánítson véleményt a beruházással kapcsolatban, valamint reagáljon Erőss Gábor szavaira, ám a kerületvezetés szűkszavú válaszában azt közölte: mivel nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásról van szó, a helyhatóságnak semmilyen hatásköre – sem engedélyezési, sem véleményezési – nincs a fakivágással kapcsolatban. Azt is hozzátették, hogy Erőss Gábor összevissza hazudozik az Orczy parkról, és félretájékoztatja a közvéleményt, ezért nem kívánnak vitába bocsátkozni vele.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »