Óriási csetepatét provokált a burkini

Óriási csetepatét provokált a burkini

Hat hónaptól két évig terjedő szabadságvesztésre ítélt pénteken az észak-korzikai Bastia büntetőbírósága öt férfit, akik augusztusban tömegverekedést robbantottak ki Sisco településen. Az ügy országos visszhangot kapott, miután egy marokkói család és a helyiek dulakodását követően a helyi polgármester betiltotta a burkini, az egész testet elfedő fürdőruha viselését.

Helyszíni beszámolók szerint augusztus 13-án egy muszlim család azért került összetűzésbe helyiekkel, mert azok felvételeket kezdtek készíteni a burkiniben strandoló családtagokról. A dulakodásból végül tömegverekedés lett, amelyben négyen megsérültek. A verekedőket mintegy száz rendőr és csendőr tudta csak szétválasztani.

A 12 órányi tárgyalást követően a Franciaországhoz tartozó sziget egyik büntetőbírósága két év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a fő vádlottat, a 33 éves Mustapha Benhaddout, aki kirobbantotta a családja és a helyiek közi verekedést Siscóban.

A helyi pék, az 50 éves Lucien Straboni és egy helyi tűzoltó, a 22 éves Pierre Baldi egy év, illetve nyolc hónap felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

A marokkói család további két tagját, a fő vádlott testvéreit, a 38 éves Abdelillaht és a 29 éves Jamalt hat hónapos felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték. Egy negyedik családtag, Moucine, aki szintén részt vett a tömegverekedésben, szökésben van, a rendőrség jelenleg is keresi.

Látványosság lett a család fürdőzése

Az ügyészség 30 hónap kiszabását kérte a fő vádlottra, akit már korábban többször elítéltek erőszak és kábítószerrel kapcsolatos szabálysértések miatt.

A vád szerint Mustapha Benhaddou megpróbált kisajátíttatni a családjának egy öblöt, és nem nézte jó szemmel, hogy először turisták, majd helyi fiatalok kezdték fotózni a családtagokat. A szóváltásból akkor lett verekedés, amikor a helyiek tömegesen érkeztek a fiatalok megvédésére.

A nyugalomban lefolytatott pert több százan kísérték figyelemmel a helyszínen. A perben szemtanúk említést tettek arról, hogy a turisták azért kezdték fotózni a családot, mert a nők burkinit viseltek, de ez a szempont végül nem szerepelt az ítéletben.

Pár nappal az eset után betiltották a burkinit

Ange-Pierre Vivoni, Sisco polgármestere a verekedést követő napon betiltotta a burkini viselését a településen, miután Bastia városában ötszázan vonultak utcára „Fegyverbe!” felszólítással. A pénteki ítélethirdetést követően azonban a polgármester azt mondta, hogy „végre új lapot kell kezdeni”.

„Ez csak egy tömegverekedés volt, és kész. Nem a korzikaiak csaptak össze az észak-afrikaiakkal. Itt nem voltak rasszisták. (A perben) szó se volt burkiniről, rasszizmusról” – mondta a polgármester a France Info hírrádióban.

Ange-Pierre Vivoni hangsúlyozta: nem bánta meg, hogy betiltotta a burkinit. „Muszáj volt megoldást találni a kedélyek lecsillapítására. Amikor sok nagyon dühös emberrel van dolga az embernek, le kell csillapítani a kedélyeket. Szeptember 30-án vége a tiltásnak” – mondta a polgármester.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »