Öreg róka nem vén róka

Országértékelő beszédében Orbán Viktor megfogalmazta külpolitikájának legárulkodóbb mondatát. „Brüsszelt meg kell állítani” –adta ki a harcias vezényszót. Meglepetést ezzel nem okozott, csupán az európai integráció iránti egyre nyilvánvalóbb gyűlöletét engedte szabadjára. (…)

2015 tavaszáig Orbán Viktor megelégedett azzal hogy Magyarország és az Európai Unió viszonyát rombolta, miközben elismerte, hogy a magyarországi fejlesztések jóval több mint 90 százaléka uniós pénzügyi támogatással valósul meg. Azóta viszont érzékelhető, hogy már nem éri be az idehaza kiépített korlátlan hatalommal, európai vezető szerepre tör. (…)

A hazai kormánypárti propaganda Angela Merkelt hónapok óta a menekült válság első számú felelőseként, Orbán Viktort pedig a német kancellár legerősebb ellenfeleként ábrázolja. Aki idehaza a kormánypárti sajtó tudósításaiból és Orbán Viktornak a saját vállát veregető nyilatkozataiból tájékozódik, valószínűleg elhiszi, hogy a magyar kormányfő volt a győztese a legutóbbi két uniós csúcstalálkozónak: az elsőn „minden kitűzött célját elérte”, a másodikon pedig vétót emelve egyedül akadályozta meg az európai érdekek szempontjából káros megállapodást. A valóság ezzel szemben az, hogy az első találkozón sem Orbán Viktor, sem az általa nagy igyekezettel befolyásolni próbált visegrádi országok nem érték el egyetlen céljukat sem, a másodikon pedig, mivel nem volt szavazás, vétót sem emelhetett. Annyi történt, hogy Orbán Viktor több más tagállam kormányfőjével együtt ellenvéleményt fogalmazott meg az EU és Törökország közötti megállapodás tervezetével szemben, így az a következő, március 17-18-i újabb csúcsértekezleten kerül ismét napirendre.

Az európai és más demokratikus országok politikusai Orbán Viktort nem a kontinens érdekeit, az Európai Unió értékrendjét hősiesen védelmező államférfiként, hanem bajkeverőként, a közös megoldás minden szóba került formáját elutasító, a menekültválság terheinek igazságos megosztását elvető, a problémát nem megoldó, hanem más országokra hárító politikusként ítélik meg és el.

Orbán Viktor nem Európa egyik meghatározó politikusa, hanem olyan politikai ámokfutó, aki becsvágya miatt képtelen reálisan felmérni Magyarország és saját súlyát, aki megnyilatkozásaival nem csupán saját megítélését rombolja, hanem hazánkét is. Ezt az utat követve Magyarország, amely a rendszerváltás után egyre közelebb került a Nyugathoz, most egyre távolodik attól és még az integrációból való kiválása sem elképzelhetetlen. Hogy ez mit jelentene hazánknak, a magyar állampolgároknak, azt mindenki fel tudja mérni. Ezért nem Brüsszelt, nem az Európai Uniót, hanem Orbán Viktort kell megállítani. Idehaza és Európában, a demokratikus erők legszélesebb körű összefogásával.

Kit kell megállítani?

Kovács László korábbi külügyminiszter és európai biztos


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »