Orbánnal rúgatnák ki Matolcsyt, de Ádertől is kiállást várnak

Orbánnal rúgatnák ki Matolcsyt, de Ádertől is kiállást várnak

A jogállam őrzőjeként kötelessége megszólalnia Áder Jánosnak a jegybankban történt törvénytelenségek miatt – mondta Tóbiás József a Sándor-palota előtt tartott sajtótájékoztatóján. A szocialisták elnökével szemben az LMP inkább Orbán Viktortól várna lépéseket az ügyben. Surányi György korábbi jegybankelnök közben arról beszélt, a Magyar Nemzeti Bank nem nyereségorientált gazdálkodó szervezet, amely kedvére költheti a pénzt befektetésekre.

Áder János hivataláig ment az MSZP elnöke Matolcsy György költekezése miatt. Tóbiás József ugyanazt a kiállást várja el az államfőtől, mint a jegybanktörvény esetében. „Látnia kell a köztársaság elnökének, hogy a jegybankban történtek törvénytelenségek. […] A köztársasági elnöknek a törvényesség, a jogállam őrzőjeként felelőssége, hogy megszólaljon. Egyszer már a lelkiismerete vezette, amikor az Alkotmánybíróságoz elküldte azt a pofátlan törvényjavaslatot, amely megszüntette volna a kétszázhatvanmilliárd forintnak, egymilliárd dollárnak a láthatóságát” – jelentette ki Tóbiás József.

A jegybanktörvény visszadobását sajtóhírek szerint Orbán Viktor a lojalitás hiányának tudta be párttársától. Lázár János csütörtökön cáfolta a Népszabadság információját. „A miniszterelnök és a köztársasági elnök kiváló személyes és szakmai kapcsolatban van, senki nem orrolt meg senkire” – fogalmazott a kancelláriaminiszter.

Az LMP Orbán Viktortól várna lépéseket a Matolcsy-ügyben. „Csak a miniszterelnök kezdeményezheti a visszahívását, de már többször megismételte, hogy ezt nem teszi meg” – mondta Schmuck Erzsébet frakcióvezető-helyettes.

A Jobbik szerint a kormányfő is érintett a pénzköltésben. „A miniszterelnök úr nem pusztán elszenvedője ezeknek az ügyeknek. Tehát nem arról van szó, hogy a miniszterelnök próbál, de nem tud mit kezdeni a magyarországi korrupcióval, hanem az a probléma, hogy a miniszterelnök maga a magyarországi korrupció motorja. Ez az ügy is ezt a társadalmi közérzetet erősíti” – fejtette ki Vona Gábor pártelnök.

Surányi György szerint Matolcsy túlnyúlik feladatain, amikor amikor az MNB nyereségét költi. A volt jegybankelnök szerint az intézményt nem azért hozták létre, hogy befektetésekkel foglalkozzon, még akkor sem, ha jó célokra megy el a pénz. „A Magyar Nemzeti Bank a legitimitását nem onnan nyeri, hogy megválasztotta négyévenként a magyar társadalom. Önálló autonóm intézmény: a monetáris politikára vonatkozóan nem kérhet és nem kaphat utasítást, de a monetáris politika végrehajtásából eredő eredményveszteség vagy -nyereség a közösséget illeti. Erről nem dönthet egy demokratikusan megválasztott intézménynek a vezetése” – hangsúlyozta. A szakember hozzátette: a forint leértékelődésével ráadásul az MNB nyereségét meghaladó nettó vesztesége keletkezett a magyar államnak.

Nem volt egy közbeszerzés sem

Egyetlen közbeszerzést sem írtak ki a jegybank alapítványai – ez derül ki azokból a válaszokból, amelyet az MNB alapítványai küldtek el a 444.hunak. A portállal azt is közölték, hogy a gyakorlat miatt önkéntesen kérelemmel fordultak a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz, hogy bírálja el ennek jogszerűségét. A Transparency International szerint viszont pontosan olyan eljárás, amilyenre az alapítványi szöveg utal, nem létezik a közbeszerzési törvény alapján. Közben az is kiderült, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal nem fogja vizsgálni az alapítványok működését, hatáskör hiányára hivatkozva.

Nem nyilvánosak az elemzések

Nem nyilvános, hogy pontosan miért fizetnek az MNB-alapítványok hatvanmillió forintot Matolcsy unokatestvére cégének – írja a 444.hu. A portál emlékeztet: a Szemerey Tamás BanKonzult nevű vállalkozása minden hónapban készít elemzést a hazai és globális pénzügyi trendekről mind a hat alapítványnak, havi hétszázötvenezer forintért. A Magyar Nemzeti Bank ugyanezt a kiadványt félmillió forintért rendeli meg. A 444.hu az elemzések tartalmára lett volna kíváncsi, de ezt a kérést megtagadták a portáltól a piaci érdekek sérelmére hivatkozva. Csak annyit árultak el a Szemerey-cég elemzéséről, hogy közgazdászok készítik, és a kiadványokban szemléletes ábrák is szerepelnek.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »