Orbánnak már nem elég az összeszerelő üzem

A kormány Magyarországot Közép-Európa járműipari innovációs központjává tenné.

A magyar kabinetet többször is megvádolták már azzal, hogy egyszerű összeszerelő üzemet akar csinálni az országból, ahol a külföldi cégek termékeit tisztelettudó magyar szakemberek rakják össze kis hozzáadott értékkel. Ehhez képest Orbán Viktor most a Műegyetemen tartott, A jövő autói című konferencián arról beszélt, hogy Magyarországot járműipari innovációs központtá tenné a kormány.

A miniszterelnök elmondta, hogy a tervbe vették egy zalaegerszegi járműipari tesztpálya építését, ahol egyebek mellett önjáró, tehát vezető nélküli gépkocsikat tesztelnek majd mesterséges körülmények között.

Orbán Viktor szerint Magyarország az ipari digitalizáció nyertese lehet a közép-európai térséggel együtt, ezért a régió országainak együttműködését szorgalmazta. Emlékeztetett arra, a kormány 2010 óta dolgozik azon, hogy Magyarországot Közép-Európa járműipari innovációs központjává tegyék. „Az az ország szeretnénk lenni, ahol a leggyorsabban jelenik meg az autógyártás mellett a kutatás-fejlesztés és az innovációs tevékenység is” – fogalmazott az MTI tudósítása alapján.

A digitális átalakulás nyertese

A miniszterelnök arra biztatta az egyetemi vezetőket, a magyar tudományos élet képviselőit és a politikusokat is, hogy a hagyományos ipar előtt álló hatalmas technológiai kihívásban elsősorban az óriási lehetőséget lássák, mert akkor Magyarország a digitális átalakulás nyertese lehet. A megújuló járműgyártására utalva arra figyelmeztetett, munkahelyek tízezrei szűnhetnek meg, ha Magyarország kimarad az ipar digitális átalakulásának folyamatából.

Utalt arra, hogy előrejelzések szerint 2025-re az összes újonnan eladott jármű húsz százaléka részlegesen vagy teljesen automatizált lesz. Ha ennek a folyamatnak részesei akarunk lenni, akkor gyors és határozott lépéseket kell tennünk – mondta. Hozzátette: a kérdés az, hogy a magyar bürokrácia, ipar, a kamara, a vállalkozói világ és a nálunk megtelepedett külföldi vállalatok képesek lesznek-e a kereteket tartalommal gyorsan megtölteni.

Netes költségcsökkentés

Orbán Viktor a konferencián azt is megemlítette, hogy 5 százalék lehet 2018-tól az internet áfája. A miniszterelnök kifejtette, a kormány előtt most olyan előterjesztés van, amely szerint az áfa az internetes szolgáltatásoknál 27 százalékról 18 százalékra csökken jövőre – számolt be a távirati iroda.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »