Orbánnak Bécsben van jelenése

Christian Kern osztrák kancellár meghívására migrációs csúcsot tartanak szombaton Bécsben, ahol tíz ország vezetői tárgyalnak a szükséges menekültügyi intézkedésekről. Részt vesz a találkozón Orbán Viktor magyar miniszterelnök is.

A találkozó fő témája az uniós külső határ védelme és a származási országoknak adandó segítségnyújtás lesz. Az osztrák kancellár tájékoztatása szerint szó esik majd a menekültügyi válságban érintett országoknak, például Görögországnak való segítségnyújtásról, és egyeztetnek a menekültelosztási kvótáról is.

A kancellár szerint ugyan a meghívottak különböző álláspontot képviselnek, azonban szükséges, hogy a balkáni útvonalon érintett országok képviselői egy asztal mellett tárgyaljanak.

„Kísérletet teszünk arra, hogy felgyorsítsuk az uniós döntéshozatalt – mondta Kern egy pénteki lapinterjúban. Szerinte fel kell mérni, mely szakaszokon van szükség szigorú határvédelemre. – Az érkező menekültek nem csak számokat jelentenek, felelősséggel tartozunk értük” – mondta a kancellár, egyúttal felhívta a figyelmet a menekültek származási országában indított segélyprogramok fontosságára is.

A megbeszélésen részt vesz Angela Merkel német kancellár, Dimitrisz Avramopulosz migrációügyi uniós biztos, valamint a görög, a szlovén, a horvát, a szerb, az albán, a magyar, a bolgár és a macedón kormányfő. Romániát Dragos Tudorache belügyminiszter képviseli a találkozón. Diplomáciai források szerint jelen lesz Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke is, ezt azonban péntek estig hivatalosan még nem erősítették meg.

A csúcstalálkozó szombaton délelőtt 11 órakor kezdődik, és várhatóan a kora délutáni órákban tartanak sajtótájékoztatót az érintett országok vezetői.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »