Orbánékat a veszélyes populizmius egyik példájaként hozták föl

Orbánékat a veszélyes populizmius egyik példájaként hozták föl

Bevándorlásellenessége miatt bírálta az Orbán-kormányt több európai politikus is egy budapesti nemzetközi konferencián, a zöldek európai parlamenti társelnökétől is rendesen kapott a kabinet.

Janisz Varufakisz volt görög pénzügyminiszter a veszélyes populizmus és nacionalizmus egyik példájának nevezte a magyar vezetés politikáját.

„Most egy olyan országban vagyunk, amely, legalábbis ami a vezetését illeti, nem igazán tünteti ki magát a racionalizmusért és humanizmusért vívott harcban. A menekültek, a mások, az idegenek, a migránsok az elégedetlenség fókuszpontjává válnak, és nem csak Magyarországon. Ugyanez történik Németországban, Franciaországban, Spanyolországban, és még Görögország egyes részein is, legalábbis a görög társadalom azon tagjai között, akik a nyíltan vagy nem nyíltan a náci Arany Hajnalt támogatják” – mondta a görögök volt pénzügyminisztere.

A konferencián a zöldek európai parlamenti társelnöke, Philippe Lamberts kétségbe vonta, hogy Orbán Viktor és kormánya valóban az európai keresztény értékek védelmezője, ahogy azt a kabinet állítja magáról. „A miniszterelnök azt állítja, hogy az Európai Unió keresztény örökségét védelmezi. Én keresztény vagyok, és látom a kapcsolatot az evangélium üzenete és az Emberi jogok egyetemes nyilatkozatának első cikkelye között. Mert pontosan erről szól az evangélium: mindannyiunkat ugyanannyi méltóság illet meg. Vagyis aki tényleg azt állítja, hogy az Európai Unió keresztény örökségét védelmezi, tudja, miért kell kiállnia, és ez biztosan nem az, amiért ő kiáll” – fogalmazott a Zöldek – Európai Szabad Szövetség társelnöke.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »