Orbánék támogatják Eörsi jelölését

A korábbi SZDSZ-es, jelenleg a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalícióhoz (DK) tartozó Eörsi Mátyást jelöli a kormány a Demokráciák Közössége főtitkári posztjára. A döntés háttere azonban nem egészen egyértelmű.

Eörsi Mátyás még hétfő este Facebook-posztban jelentette be a hírt, hozzátéve azt is, hogy az ötlet „eredetileg a diplomáciai állományból származik”. Állítása szerint végül Szijjártó Péter külügyminiszter meghívta egy találkozóra, ahol a most DK-tag politikus világossá tette „egyébként ismert véleményét” Magyarország jelenlegi bel- és külpolitikájáról, és leszögezte, hogy alapjaiban helyteleníti. Végül mindezt – mint írta – a miniszter elfogadta.

Szijjártó ugyanakkor az Indexnek adott interjújában már némileg másképp emlékezett. Elmondása szerint Eörsi – aki Varsóban él, és a Demokráciák Közössége főtitkárhelyettese – kérdezte meg tőle, hogy reális-e a jelölése, a miniszter pedig azt válaszolta, hogy persze. – Elmentem a miniszterelnökhöz, mondtam, hogy szerintem ez jó ötlet, ő meg mondta, hogy a rendszerváltoztatásban szerzett érdemeket akkor is tiszteletben kell tartani, ha azóta sok mindenben nem értünk egyet – idézte fel Szijjártó Péter. A Demokráciák Közössége nevű szervezetnek egyébként hazánk öt éve tagja, bár 2014 őszén felmerült, hogy kiszavazzanak minket a kormányzótanácsból.

„Kicsi ország vagyunk”

Szijjártó Péter az interjúban egyébként beszélt arról is, hogy követi a Törökországban zajló eseményeket, bár elsőként arról mesélt, hogy a puccskísérlet idején a barátjának nevezett török külügyminiszterrel SMS-ezett arról, hogy van. Majd hozzátette, hogy „kicsi ország vagyunk”, el kell mondanunk a véleményünket, de olyan dolgokba nem kell beleszólnunk, amelyeknél nem számít, hogy mit mondunk. A miniszter sem Törökország, sem pedig Oroszország kapcsán nem lát olyan antidemokratikus folyamatokat, amelyek hatással lennének Európára és Magyarországra.

Oroszország kapcsán arra is kitért, hogy nagykövetükkel egyszer sem került szóba a kémkedési botrányba keveredett jobbikos Kovács Béla ügye, és tudomása szerint sem emiatt, sem másért nem tiltottak ki orosz diplomatákat.

Szijjártó Péter arról is beszélt – utalva a migrációból fakadó közbiztonsági helyzetre –, hogy kellett már „az életéért futnia” Brüsszelben, miután egyszer rossz irányba indult el. Bbírálta az Európai Bizottságot, bár a magyar tagot, a fideszes Navracsics Tibort ebből kihagyta, mivel „Tibor azért egy békés portfóliót visz”.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelenik meg. A megjelenés időpontja: 2016. 08. 03.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »