Orbán Viktor segítsége is kevés lehet a visszavágáshoz

Orbán Viktor segítsége is kevés lehet a visszavágáshoz

Meglepő helyszínre utazott három vezető fideszes politikus, köztük a kormányfő is: Macedóniában jártak szeptember végén. Németh Zsolt, a parlament külügyi bizottságának elnöke és Gulyás Gergely, a Fidesz frissen megválasztott frakcióvezetője részt vett egy migrációellenes nagygyűlésen Ohridban. „A macedónok és a magyarok testvérnépek, mert a nyelvünk, a vallásunk és a kultúránk tart meg mindkettőnket” – mondta Németh Zsolt a rendezvényen, amelyet lényegében a Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO–DPMNE) rendezett.

Az a párt, amelyik megnyerte a tavaly decemberi időközi választást, ám korábbi koalíciós partnerei – az albán kisebbségi erők – hosszú huzavona végén úgy döntöttek, inkább a szociáldemokraták kormányalakítását támogatják. Így megszakadt Nikola Gruevszki kilenc és fél éves uralma, a Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SZDSZM) vezetője, Zoran Zaev lett a kormányfő május legvégén. Önkormányzati választást tavasszal kellett volna tartani az országban, amelynek akkor nem volt kormánya. A kabinet megalakulása után október 15-ére tűzték ki a voksolás dátumát, majd megkezdték a kormányzást, amelynek alapvető gondolata az volt, hogy mindenben szakítani akartak Gruevszki és a VMRO–DPMNE korábbi korrupt gyakorlatával.

Ebbe és a hatalom elvesztésébe nem tud belenyugodni a populista jobboldal, amely a helyhatósági választáson vágna vissza, és ehhez még Orbán Viktort is segítségül hívta.

A magyar miniszterelnök Janez Jansa volt szlovén kormányfővel az oldalán ment Macedóniába; mint mondta, mindketten vesztettek már választást, ennek ellenére folytatták politikai munkájukat. Orbán Viktor elárulta, az egyébként korrupciós ügyekkel is gyanúsított Gruevszkit „felvették klubjukba”, a miniszterelnök örül, hogy macedón barátja nem vonult vissza az üzleti életbe. Gruevszki pedig a kormánypárti Pesti Srácoknak adott interjúban hosszasan méltatta a magyar miniszterelnököt, és azt mondta róla: „a migrációs válság kezelésének élharcosa. Egy úttörő, […] Európa védelmezője.” Az egyébként oroszbarát macedón politikus

előszeretettel használja ugyanazokat a kommunikációs paneleket, mint magyar kollégája, szerinte a szocdem-albán kormány a határkerítés lebontására és menekültek betelepítésére készül, megvalósítva a „Soros-tervet”.

Hírdetés

A barátság mögött csak elvi okok húzódhatnak meg, a két ország gazdasági kapcsolatai ezt nem indokolják. Az ENSZ adatai alapján tavaly 231,5 millió dollár (hatvanmilliárd forint) értékű volt a Macedóniába irányuló magyar export – ezzel hazánk csupán a tizenharmadik legnagyobb exportőr a délszláv államban. Az ellenkező irányba még kisebb volt a forgalom, mindössze 45,1 millió dolláros (11,7 milliárd forint). A magyar kivitel fő termékei a közúti járművek, a textiltermékek, illetve a hír- és hangtechnikai eszközök, a behozatalban élelmiszerek, valamint vas- és acélipari áruk szerepelnek.

– Orbán többet tud ajánlani Gruevszkinek, mint vice versa – jelentette ki lapunknak Aleksej Demjanski. Az Austinban működő Texasi Egyetem tanársegédje szerint Gruevszki és ennek nyomán a VMRO–DPMNE elszigetelődött az elmúlt években Európában a korrupció és a bűnözés miatt. Mint mondta, csak néhány konzervatív erő állt ki mellette, mint például a Fidesz, vagy a már említett, korábban korrupció miatt elítélt Janez Jansa.

http://mno.hu/

– Nyilvánvaló, hogy ezen politikusoknak közös a világképük, közösek az érdekeik és segíteni fogják egymást. Ezen világképek, érdekek és politikák véleményem szerint az illiberális demokratikus rendszerekbe vetett hitet jelzik, ha nem épp nyílt tekintélyelvűséget

– szögezte le Demjanski, hozzátéve, hogy Gruevszkinek azért is szüksége van Orbánékra, mert a párton belüli ellentétek is nőnek a fiatal generáció megerősödésével. A Szkopjében született, Amerikában élő Balkán-szakértő megemlítette, nem ez az első eset, hogy Gruevszkiék külső segítséget kaptak. Az előre hozott választás idején, 2016 decemberében Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter szólalt fel a VMRO–DPMNE nagygyűlésén.

A péntek éjfélkor kezdődött kampánycsendet 20 napos kampány előzte meg, a választás első fordulóját vasárnap tartják. A „fődíj” természetesen a főváros Szkopje, ahol nyolc jelölt indul, köztük a jelenlegi jobboldali polgármester. A közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy az SZDSZM-nek minimális előnye van a VMRO–DPMNE előtt, ami azt jelenti, hogy hasonló eredményeket érhet el a két párt a választáson. Demjanski megjegyezte, hogy az SZDSZM az egyik kisebbségi albán párttal – azzal, amelyikkel Gruevszkiék korábban koalícióban álltak – megegyezett a kampány során, utóbbi nem állít jelölteket, javítva a legnagyobb kormányzó párt esélyeit. Azaz úgy fest, hogy akárcsak tavaly decemberben, úgy feltehetően most sem ér sokat a külföldi segítség Nikola Gruevszki pártjának.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.10.14.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »