Orbán Viktor is részt vesz Simon Peresz temetésén

Orbán Viktor is részt vesz Simon Peresz temetésén

Orbán Viktor miniszterelnök részt vesz a szerdán 93 éves korában elhunyt Simon volt izraeli államfő és miniszterelnök temetésén – közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Simon Peresz temetése pénteken lesz Jeruzsálemben, a Herzl-hegyen. A világ számos vezető politikusa – köztük Barack Obama amerikai elnök – jelezte már részvételi szándékát a szertartáson.

„Manapság gyarmatok létesítése és hadsereg bevetése nélkül is lehet birodalmakat alapítani. (…) Izraelnek példa nélküli gazdasági sikerei vannak, mostanra kivívtuk gazdasági függetlenségünket, felvásároljuk Manhattant, Lengyelországot és Magyarországot” – jelentette ki Peresz 2007. október 10-én egy tel-avivi gazdasági fórumon. Szavai heves indulatokat és vitákat váltott ki.

Izrael budapesti nagykövetsége később úgy magyarázkodott, hogy Peresz „csupán fel kívánta hívni a figyelmet” az izraeli gazdaság, illetve kereskedelem virágzására, és nem állt szándékában senkit sem megbántani. Azt is hozzátették: „természetes, hogy modern demokráciákhoz illően senkit nem akar arra buzdítani, hogy más országok életébe, belügyébe beleavatkozzon”.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »