Orbán Viktor Európa jövőbeli vezetője lehet

Eltelt negyed évszázad a rendszerváltás óta: Szlovákiának, csakúgy mint Magyarországnak, megvoltak a jobb és rosszabb időszakai. Mit tart nemzeti sikernek és mit a legnagyobb kudarcnak?

 

A legnagyobb kudarcunk, hogy úgy érzem, az emberek nem tudtak élni a megadatott szabadsággal. Számomra a szabadság nem önmagában a szabadságról, hanem egyben a felelősségről is szól. Az a nyomás, amit a kommunista párt negyven éven keresztül gyakorolt a társadalomra és az, hogy egy párt gyakorolta az uralmat, a nemzedékemben olyan reflexeket hívott elő, amelyeket ebbe a szabadabb korszakba is áthoztak. A másik dolog, amit a demokrácia hozott magával, hogy egész tömegek kerültek bonyolult vagy nehéz gazdasági helyzetbe. A gazdagok és a szegények közötti olló egyre tágabbra nyílt. A legnagyobb előny, amit az új világ hozott és ami a magamfajta embereknek fontos volt, az az, hogy most valóban azt mondhatom, amit akarok. És mivel senki nem hallgat rám, ezért írok! (Nevet.)

 

Ír is, például egy nyílt levelet Angela Merkelnek, amiben kritizálta az önnek korábban A lelkesedés zónája című könyve miatt gratulációt küldő német kancellár migrációs politikáját. Mi a gondja Merkellel?

 

A Merkelnek írt levelemben mindent megírtam, amit üzenni akartam neki. Felszólítottam arra, hogy viselkedjen felelősségteljesen, vegye figyelembe az európai nemzetek érdekeit, viselkedjen európaiként. Az „európai nemzet” egy fikció, Európában nem európaiak, hanem különböző nemzetek élnek.

 

Fikció is marad?

 

Ki az európai? Vannak németek, olaszok, szlovákok, magyarok és így tovább. Ha nem tudjuk tiszteletben tartani a nemzetek akaratát, akkor Európának nincs perspektívája. Brüsszel, élén Merkel asszonnyal – mert számomra Brüsszel csak Merkelék egyik intézménye – arra int minket, hogy viselkedjünk európai módra. De mi az, hogy európai? Európai Petőfi, európai Sevcsenko meg Ibsen, nem pedig valami képzeletbeli európai költő.

 

Hogyan látja Közép-Európa, benne Szlovákia és Magyarország jövőjét?

 

Nagyon jónak látom. Közép-Európát nagyon erős történelmi értékek kapcsolják össze. És ezt mint szlovák mondom. Mi ezer éven át a történelmi Magyarország részei voltunk. A régi Magyarország történelme a szlovákok történelme is. Szent István a mi királyunk is volt. Mi jobban értjük egymást. És mi, magyarok, csehek, szlovákok, lengyelek érzékenyebben reagálunk és jobban észrevesszük az agymosást. A kommunisták alatt edzésben voltunk, hogy alternatív információkat keressünk. Ezzel szemben a nyugat-európai társadalmakat arra edzették, hogy zabálják azt, amit a mainstream média közvetít feléjük. És itt üzenem önöknek: egyértelműen támogatom Orbán Viktort. Európa egyik jövőbeli vezetője lehet belőle.

 

Mandiner.hu, Szlovák író: Orbán Viktor Európa jövőbeli vezetője lehet


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »