Orbán Viktor barátjáig érnek a százmilliós földvásárlások

Decemberben rejtélyes üzletemberek vásároltak földeket az államtól több száz millióért, a területeket azelőtt Leisztinger Tamás MSZP-közeli milliárdos bérelte. A Vs.hu most kiderítette: az újdonsült vevők, és az ügylet szálai a miniszterelnök barátjánál, Garancsi Istvánnál futnak össze.

A híroldal kitér rá: az ezer hektárt is meghaladó szerzemények egytől-egyig olyan birtokokból álltak, amelyeket ugyanaz a cégcsoport bérelt az államtól, ez a cégcsoport pedig Leisztinger Tamáshoz kötődött, és a nagyvállalkozó agrárvállalkozásainak negyedét jelentette.

A területeket Gyalog Zsolt és az Eppel-család tagjai vásárolták fel, március 25-én ugyanakkor új tulajdonos jelent meg ezekben a volt Leisztinger-cégekben, méghozzá a GyTT Agrár Kft. A 2015 decemberében alapított cégben a „Gy” betű a fentiekből már ismert Gyalog Zsoltra utal, míg a két „T” betű Tamási Lászlóra és Telek Csaba Péterre.

Március végére Gyalog Zsoltot a tulajdonosi poszton viszont nem más, mint Garancsi István, a Videoton labdarúgócsapatának tulajdonosa, és Orbán Viktor barátja vette át.

A Vs.hu szerint Garancsi ezzel a manőverrel megszerezte Leisztinger korábbi agrárvállalkozásainak mintegy negyedét, amely decemberig több ezer hektár földet bérelt az államtól, és azon termesztett növényeket, nevelt szarvasmarhákat, ráadásul besöpörte az uniós agrártámogatásokat. Az öt agrárvállalkozás 2015-ben kapott támogatásai elérték a 883 millió forintot.

A céghálókban természetesen feltűnik Mészáros Lőrinc neve is, akinek Fejér megyei földszerzéseiről a Magyar Nemzet alábbi cikkéből tudhat meg többet.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »