Orbán Viktor: Az európai álom Nyugat-Európából Közép-Európába költözött

Orbán Viktor a visegrádi országok és Ukrajna miniszterelnökeinek társaságában vett részt a beszélgetésen, amelyen kiemelte:Az európai politikusok egy nemzedékének volt egy “titkos álma”, amely szerint az Európai Unióval el lehet érni azt, hogy a tagállamok elfelejtsék nemzeti és vallási identitásukat, meggyengüljön a történelmi identitásuk, és mindezt egy európai identitás váltja fel. De kiderült, hogy nincs olyan identitás, amely kiválthatja a korábbit.

Orbán Viktor kifejtette:

 

Húsz éve azt mondták a fiataloknak Európában, hogy ha rendesen járnak iskolába, tanulnak, tiszteletben tartják a törvényeket és szorgalmasan dolgoznak, előrébb jutnak, teljesebb lesz az életük, mint a szüleiké. A legtöbb régi uniós tagállamban azonban ma már a fiatalok kinevetnének, ha ezt mondanánk nekik – mondta, indokolva, hogy az európai álom a közép-európai térségbe került át.

 

A migrációról beszélve a miniszterelnök elmondta:

 

Itt mind keresztény kultúrából kinőtt országok képviselői ülnek, ezért nem viselkedhetnek úgy, “mint akiknek kő van a szívük helyén”. Ellentétesek az érzéseink: egyrészt fenyegetve érezzük magunkat a migráció miatt, másfelől együttérzünk a migránsokkal, sajnáljuk őket. Megjegyezte: egyszerre kell segíteni a rászorulóknak és megvédeni az identitásunkat. Megerősítette a korábbi sajtónyilatkozatában mondottakat: jól kell segíteni, vagyis a segítséget kell odavinni, ahol baj van, de Európa ma nem ezt teszi.

 

Orbán Viktor emlékeztetett arra:

 

A migrációs áramlás délről érkezik, és Magyarország helyezkedik el a visegrádi csoport négy országán belül a legdélebbre. Nem igaz, hogy a migráció kiváltó oka a háború, hanem az, hogy Európa gyenge, de gazdag, jó életet biztosít, és ezt mások is akarják. Világossá kell tenni, hogy a belépésnek Európába törvényes rendje van, különben minden elvész, amiért eddig dolgoztunk, és túlnő bennünket egy másik közösség, amelynek erősebb az identitása. Sokan túlbecsülik a multikulturalizmus integráló hatását, az ide érkezők saját identitását megőrző képességét pedig alábecsülik

 

MTI : Orbán Viktor miniszterelnök beszéde a lengyelországi Krynicában rendezett gazdasági fórum egyik keddi panelbeszélgetésén.


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »