Orbán: Vészfogatókönyv kell

Orbán: Vészfogatókönyv kell

A miniszterelnök szerint nem szabad csak a török-EU egyezmény betartásában bízni, kell egy B-terv is a migrációs válság kezelésére.

A Balkáni útvonal volt a fő téma – mondta a miniszterelnök. Megállapodtak abban, hogy a balkáni útvonal zárva maradjon, valamint abban, hogy az EU külső határait teljes mértékben ellenőrzés alá kell venni.

Görögország felől nincsenek megvédve az unió határai. Hiába van lezárva a balkáni útvonal, Görögország felől beszivárognak a migránsok, a görögök pedig nem tesznek eleget kötelezettségüknek – folytatta Orbán Viktor.

A részt vevő kormányfők megállapodtak abban, hogy visszaállítják a schengeni szabályokat, vagyis amelyik országnak külső schengeni határa van, annak azt meg kell védenie.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy hosszú vita volt a EU-török megállapodással kapcsolatban. Orbán Viktor szerint egyelőre nem találtak arra választ a csúcson, hogy vajon mindkét fél be tudja-e tartani a megállapodás kritikus pontjait. Az unió részéről azt, hogy a törökök vízummentességet kapjanak, Törökország részéről pedig, hogy képesek-e teljesíteni az ehhez szükséges feltételeket. Orbán Viktor úgy fogalmazott: a kérdéshez a csúcson mindenki pozitívan állt hozzá, egyedül ő volt „huhogó”.

Cikkünk folyamatosan frissül..


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »