Orbán: Véd- és dacszövetség jött létre

Véd- és dacszövetség van a közép-európai nemzetek vezetői között arról, hogy “márpedig mi meg fogjuk védeni” az országainkat – mondta Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában.

 

A magyar kormányfő a bécsi migrációs csúcstalálkozót követően rögzített interjúban egybehangzó közép-európai véleménynek nevezte, hogy nem akarnak úgy járni, “mint jó néhány európai ország, amely néhány év múlva könnyen lehet, hogy már rá sem ismer saját magára”.

 

A magyar miniszterelnök a közelmúlt újdonságként értékelte, hogy “az európai emberek felemelték a fejüket, és sokan meg is mernek szólalni”.

 

“Negyven évnyi szocializmus után ahhoz voltunk szokva, hogy igazán szabadon beszélni tőlünk nyugatra lehet”

– mutatott rá, majd hozzátette, ezzel szemben most,

“ha a migránsügyben valaki elkezd beszélni tőlünk nyugatra, akkor érdekes módon egy tucatszor is meggondolja, hogy mit mondjon, és mit nem”.

Orbán szerint emellett ott “a hivatalosság vagy a kedveltebb nyilvánosság fórumain” is “szűrőmechanizmusok” vannak.

 

Továbbá beszélt arról is, hogy az elmúlt egy évben Magyarországot támadók valójában attól féltek, hogy a magyar gondolkodásmód elterjed. A “mi véleményünknek nem volt kellő súlya az európai közgondolkodásban, de az elmúlt egy év az minket igazolt”, a magyar kormány ugyanis bátran merte vállalni saját lelkiségét, és “egyre több ember ismer rá a magyar véleményben az ő saját véleményére is” – fejtette ki Orbán. Mint mondta, “meggyőződésem, hogy mi a politika síkján túl is jót tettünk Európának az elmúlt egy évben folytatott vitáinkkal”.

 

A magyar miniszterelnök kijelentette, a NATO- és EU-csatlakozásról döntő népszavazás nem, csak a kettős állampolgárságról szóló voksolás súlya mérhető össze történelmi jelentőségét tekintve az októberi kvótareferendummal, amely arról szól: “ki dönthet arról, hogy a magyarok kikkel élnek együtt a saját hazájukban”.

 

Orbán Viktor ezért arra biztatott, hogy menjen el és szavazzon “nemmel” a népszavazáson mindenki, aki úgy gondolja, hogy “velünk csak az élhet együtt, akinek ezt az általunk választott parlament, kormány vagy valamely államhatalmi szerv megengedi, és nem fogadjuk el fölöttünk senkinek a szavát”.

 

Fordulópont az európai menekültügyi politikában a bécsi találkozó

 

Ugyan konkrét döntés nélkül ért véget, mégis fordulópontot jelent az európai menekültügyi politikában a szombati bécsi találkozó az osztrák lapok véleménycikkei szerint.

 

Christian Kern osztrák kancellár kezdeményezése döntően hozzájárulhat ahhoz, hogy az uniós intézmények és a tagállamok bénultságát felszámolják, és az uniós országok közötti ellentét megszűnjön – olvasható a Der Standard című osztrák újság online felületén közölt véleménycikkben. A szerző, Thomas Mayer úgy vélte: az osztrák kancellár kétségtelenül megmutatta, hogy kezdeményező szerepet kíván betölteni az európai politikában.

 

forrás: blikk.hu

 

Orbán Viktor Bécsben “hirtelen a közös európai cselekvés szükségességéről beszélt, meglepően konstruktív hangnemben” – olvasható a cikkben. A szerző szerint ez a nemzetállamok kezdeményezésének eredményességét jelzi. A cikkíró szerint most lehetőség nyílt új, határon átnyúló együttműködésre, kölcsönös támogatásra, amely eddig az uniós miniszteri tanácsban nem valósult meg.

 

Mayer meglátása szerint az unió mindig akkor működött a legjobban, amikor a nemzetállamok és az uniós szint nem egymás ellen játszott, egyensúly alakult ki az “öntudatos” tagállamok és az uniós intézmények között. Ez legutóbb igencsak hiányzott, mert a bizottság azt gondolta, hogy “átgázolhat” az államokon, és a nagyhatalmak, Németország és Franciaország elhanyagolták az együttműködést a kisebb államokkal – olvasható a véleménycikkben.

 

A találkozó üzenete, hogy Bécsben megpecsételték a befogadási kultúra végét – olvasható a Kurier című osztrák lapban. A szerző szerint ezt a politikusok szükségszerűnek, az emberjogi szakértők azonban szörnyűnek tartják. A politikai fordulat megerősítéséhez fontos volt a német kancellár látogatása – olvasható a cikkben.

 

Kormany.hu, MTI

Nyitókép: afgrefugees.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »