Orbán uniós pártcsaládja tiltaná a török EU-tagságot

Orbán uniós pártcsaládja tiltaná a török EU-tagságot

Három napig vitáztak az Európai Néppárt képviselői Dél-Franciaországban arról, mit gondoljanak a törökök EU-csatlakozásáról, de egyelőre nem jutottak dűlőre.

Az Európai Néppárt több EP-képviselője is azt szeretné, jelentsék ki, hogy Törökország sosem csatlakozhat az Európai Unióhoz – számolt be róla a Politico. A jobboldali pártszövetség tagjai háromnapos találkozón vitatták meg a kérdést a múlt héten Dél-Franciaországban, megállapodni viszont nem tudtak. Az Európai Néppárt tagjai megosztottak: egyesek ugyanis aggódnak, hogy Törökország haragja a migránsválság kellős közepén nem jöhet éppen jól, ezért ők nem akarják nyíltan kimondani, hogy soha ne csatlakozzon az EU-hoz Törökország. Mások viszont úgy látják, Ankara egyre távolodik az európai értékektől, ők őszinte retorikát folytatnának, és írásban is közreadnák nemleges véleményüket a török csatlakozásról.

Az egyes EP-képviselők által jegyzett állásfoglalásban szerepelne, hogy csak azok az országok kerülhetnek be az EU-ba, amelyek területileg teljes egészében Európában vannak. A szöveget többek közt az European Ideas Network (EIN) think-tanket elnöklő Paulo Rangel EP-képviselő jegyezte. A dokumentumról az Európai Néppárt tagjai még a nyáron szavazhatnak, ez pedig meghatározó lesz a Politico szerint azt illetően, miként áll majd a pártszövetség az európai integráció, a menekültügy és a külpolitika kérdéséhez.

Az Európai Néppárt már régóta mondja, hogy Törökország még nem áll készen az EU-csatlakozásra, odáig viszont sosem ment, hogy kijelentse: a jövőben nem is lesz az állam ilyen helyzetben. Az állásfoglalás viszont szemernyi kétséget sem hagyna ezt illetően.

A muszlimokkal szembeni ellenérzések miatt sem

Néhány néppárti képviselő szerint a szöveg csak a vita alapjául fog szolgálni, mások viszont arra számítanak, hogy alapvető változások már nem lesznek benne. A törökökkel szemben kritikusabbak úgy vélik, hogy amit az utóbbi időben Recep Tayyip Erdogan művelt sajtószabadság- és emberi jogi ügyben, az egyértelművé teszi, hogy a kormány egyre autoriterebb módon viselkedik. Ismeretes: Erdogan pert indított egy német humoristával szemben, amiért az felolvasott róla egy trágár versikét a műsorában.

Az Európai Néppárt egy idősebb tagja, Alain Lamassoure úgy véli, hogy a szövetségben egyre inkább teret nyernek azok, akik szerint Törökország sosem lehet az EU tagja. Ennek szerinte Erdogan viselkedése az oka egyrészt, másfelől az EU-n belül élő muszlimokkal kapcsolatos együttélési nehézségek miatt is sokan úgy látják, nincs más módja a helyzet rendezésének.

A néppártot az EP-ben vezető Manfred Weber is azok közt van, akik nagyobb távolságot tartanának a törököktől, miközben Elmar Brok például úgy gondolja, nem lehet csupán földrajzi okok miatt visszautasítani a törökök tagságát. EU-felvételt azért ő sem ajánlott, szerinte inkább egy partnerségi megállapodást kellene kötni.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »