Orbán több tiszteletet kért Schulztól

Orbán több tiszteletet kért Schulztól

A jövőben ne játsszák ki jogalkotási trükkökkel a tagállamok döntését – erre kérte Martin Schulzot a magyar miniszterelnök.

A pozsonyi uniós csúcstalálkozón részt vevő Orbán Viktor az Európai Parlament elnökénél – elmondása szerint – azt is nehezményezte, hogy a strasbourg-i testület úgy tette kötelezővé a migránsok befogadását, hogy az uniós állam- és kormányfők korábban az önkéntesség elve mellett döntöttek.

„Hangsúlyozottan arra kértem az elnök urat, hogy adja meg a tiszteletet a magyaroknak, és a jövőben ne alkalmazzanak jogalkotási trükköket, így kijátszva ezzel a nemzetállamok szuverén döntéseit és akaratát, mint ahogy ezt tették amúgy a kvótánál, ahol a miniszterelnökök a kvóta ellen döntöttek, és a parlament, összejátszva a bizottsággal, ezt kötelező kvótára változtatta. Azt kértem, hogy ezt többé ne tegyék, mert ezt a nemzetállamok nem tudják elfogadni.”Schulz: Kampányban minden elhangozhat

Egy kampányban minden elhangozhat, még olyan is, ami nem igaz – így válaszolt a pozsonyi csúcstalálkozón az Európai Parlament elnöke a Hír Televíziónak, amikor feltettük neki az október másodikai referendum kérdését, miszerint van-e olyan terv, hogy az Európai Unió egy adott tagállam Országgyűlésének hozzájárulása nélkül írja elő nem magyar állampolgárok kötelező betelepítését. Schulz azt is mondta: ismeri a népszavazási kérdést, és Orbán Viktorral is beszélt róla.

„Igen, olvastam. Mondtam Orbán Viktor úrnak reggel, hogy egy választási kampányban minden lehetséges, még olyan dolgok is, amelyek nem igazak. És mivel én politikus vagyok, tudom, hogy zajlanak az ilyen dolgok. Remélem, a népszavazás után vissza tudunk térni egy sokkal racionálisabb, higgadtabb, nyugodtabb megoldásról szóló vitához” – fogalmazott.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »