Orbán tájékoztatta Junckert a kvótanépszavazás eredményéről

Orbán tájékoztatta Junckert a kvótanépszavazás eredményéről

Levélben tájékoztatta Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét Orbán Viktor miniszterelnök az október 2-ai kvótanépszavazás eredményéről.

urnabontas_nepszavazas_mti2_b

A kormányfő levelében jelezte, hogy a népszavazáson résztvevők elsöprő többségének akaratát érvényesítendő a kabinet úgy döntött, kezdeményezi az alaptörvény módosítását – tájékoztatta a dokumentum tartalmáról Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője csütörtökön azt MTI-t.

Orbán Viktor beszámolt Jean-Claude Junckernek arról, hogy a referendumon – az előzetes adatok alapján – 43,77 százalékos volt a részvétel, a szavazók 98,34 százaléka voksolt nemmel, 1,66 százalék volt az igenek aránya és 6,27 százalék adott le érvénytelen szavazatot arra a kérdésre, „Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”. Tehát 3,33 millió ember fejezte ki abbéli akaratát, hogy a magyar Országgyűlés beleegyezése nélkül ne telepíthessenek az ország területére külföldi állampolgárokat.

Orbán Viktor levelében hangsúlyozza, hogy a kormány által javasolt alkotmánymódosítás teljes összhangban lesz az uniós irányelvekkel. Az ügy kapcsán a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában közölte: előreláthatólag négy ponton módosul az alaptörvény, a népszavazás eredményét fordítják le a jog nyelvére. Tuzson Bence elmondta: a népszavazás eredményének lényegét, értelmét kívánják átültetni az alaptörvénybe, az identitás, a terület, a népesség, az államszervezet védelmének megerősítése által. Hozzátette: fontosnak tartják, hogy a módosítás egységben legyen az uniós joggal.

Arra a felvetésre, hogy a Lehet Más a Politika szerint az alkotmánymódosítás nem jelent megoldást a migrációra, az államtitkár azt mondta: egyetlen eszköz sosem jelent teljes megoldást egy problémára. Az alkotmánymódosítás mellett a harcot meg kell vívni brüsszeli fronton is, valamint „a gyakorlati élet frontján”, vagyis a határokon, illetve annak megakadályozásával, hogy más országok Magyarországra küldjenek embereket – mondta.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »