Orbán: „önsorsrontó” bevándorláspolitika uralkodik az EU-ban

Orbán: „önsorsrontó” bevándorláspolitika uralkodik az EU-ban

Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Unió tagországai vezetőinek pozsonyi, nem hivatalos csúcstalálkozója után sajtótájékoztatót tartott.

Kiemelte: a tanácskozáson a magyar szempontból legfontosabb kérdésre pozitív válasz érkezett. A pénteki összejövetelen 27 állam- illetve kormányfő vett részt.

„A magyar szempontból legfontosabb kérdésre pozitív választ kaptunk” – szögezte le a miniszterelnök az EU-s állam- és kormányfők tanácskozást követő pozsonyi sajtótájékoztatón a magyar miniszterelnök, hozzátéve: a kérdés az volt, hogy a Brexit után vajon lesznek-e mások is, akik követik a briteket, folytatódik-e az EU-bomlása, forgácsolódása.

„Megtudtuk ma – hiszen mindenki nyilatkozott –, hogy senki nem lép ki az Európai Unióból. Együtt folytatjuk, együtt próbáljuk megjavítani az EU intézményi rendszerének működését” – közölte Orbán Viktor.

Brüsszel bevándorláspolitikáján ugyanakkor nem változtatott az uniós csúcs ezen a napon – tette hozzá a miniszterelnök. Sőt, továbbra is a korábbi, „önsorsrontó és naiv” bevándorláspolitika uralkodik az EU-ban, a szétosztás gyorsításáról ugyanis többen beszéltek, mint a migránsok schengeni határokon történő megállításáról – mondta.

Az EU befolyása a balkáni helyzetre, az ottani események érdemi alakítására folyamatosan csökken, miközben másoké nő – hívta fel a figyelmet.

Orbán Viktor leszögezte azt is, hogy a V4-ek bizonyultak az egyetlen olyan csoportosulásnak a tanácskozáson, amelynek tagjai nem csak hogy kilépni nem akarnak az unióból, de konkrét javaslatokat is megfogalmaztak egy sikeresebb, jobb EU-ra.

A miniszterelnök sikernek nevezte, hogy határoztak arról: Bulgáriának mindenképpen támogatást kell adni, konkrét döntések születtek a segítségnyújtásról, hiszen a bolgár határon a nyomás nő, és a védekezés költségei jelentősek.

Csoportkép a résztvevőkről az Európai Unió tagországai vezetőinek nem hivatalos csúcstalálkozóján Pozsonyban 2016. szeptember 16-án. (MTI/EPA/Filip Singer)

Csoportkép a résztvevőkről az Európai Unió tagországai vezetőinek nem hivatalos csúcstalálkozóján Pozsonyban 2016. szeptember 16-án. (MTI/EPA/Filip Singer)

Orbán Viktor szerint Németország és Görögország a két kulcsország a bevándorlási helyzet megoldásához.

A miniszterelnök a pozsonyi informális EU-csúcs után tartott sajtótájékoztatóján kijelentette: amíg Németországban nincs határozott felső korlátja a beengedett migránsoknak, folyamatos lesz a szívóhatás. Görögországnak pedig a schengeni megállapodás miatt meg kellene állítania az Európába igyekvőket, de ezt nem teszi meg – magyarázta. Hozzátette: amíg ez a két ország nem változat a politikáján, mi egy dolgot tehetünk, betartjuk a schengeni előírásokat.

Orbán Viktor kitért rá: legközelebb szeptember 24-én Bécsben egyeztetnek, az eseményen a balkáni útvonalon érintett országok is részt vesznek, és ott tesznek kísérletet a mostani elhibázott bevándorláspolitika megváltoztatására.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »