Orbán nem mondta, hogy Trumpot támogatja

Ezt nem mi mondjuk, hanem Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

„Összeállt a nagy bevándorlásellenes triumvirátus” – írtuk múlt hét pénteken, miután Tony Abbott korábbi ausztrál miniszterelnök is méltatta Donald Trump amerikai republikánus elnökjelöltet. A triumvirátus harmadik tagja nem más, mint Orbán Viktor magyar miniszterelnök – legalábbis eddig így tudtuk.

Mi alapján állítja mindenki?

Ugyan már tavasszal felsejlettek Orbán Viktor és Donald Trump kijelentései közötti hasonlóságok – ennek egy kvízt is szenteltünk akkor –, hivatalossá csak akkor vált ez, amikor maga a magyar miniszterelnök beszélt erről a Tusványoson júliusban. Elmondása szerint maga sem tudta volna Donald Trumpnál jobban megfogalmazni, hogy milyen lépések szükségesek a terrorizmus leküzdéséhez. Trumpnak az Egyesült Államokra vonatkozó javaslatával összhangban kijelentette: Európában a nemzeti titkosszolgálatokat és ezek együttműködését a világ legjobb teljesítményű titkosszolgálati rendszerévé kell tenni, és le kell állítani a „demokráciaexportot”. Ugyanerről szeptemberben is mesélt az Origónak adott interjúban.

Három nappal a Bálványosi Szabadegyetem után egy – Christian Kern osztrák kancellárral közös – budapesti sajtótájékoztatón Orbán azt mondta: vannak olyan felvetései Donald Trumpnak, amelyeket a magáénak érez – mi pedig azt érezzük, mennyire hasonlít ez a mondat Tony Abbott mostani kijelentésére. Ugyanitt közölte a magyar miniszterelnök: „A demokraták külpolitikája Európának rossz, Magyarországnak halálos”, míg a republikánusok külpolitikája az életet jelenti hazánknak.

Más kérdés, hogy Orbán jó eséllyel rossz lóra tehetett – belpolitikai értelemben – azzal, hogy Trump mellé állt, ugyanis a Pew Research Center felmérése szerint a magyarok jobban kedvelik Hillary Clinton demokrata jelöltet, mint a republikánus kandidálót. Trumpot viszont a fideszesek és a jobbikosok ugyanúgy bírják – derült ki (sok más érdekesség mellett) a kutatásból.

Ő ilyet nem mondott

Úgy tűnik, hogy a Trump kijelentéseire való heves bólogatás nem tartozik a támogatás kategóriájába, legalábbis Hevesi Bertalan szerint. A miniszterelnök sajtófőnökét a 444 kereste meg az ügyben, ezt a választ adta a fenti megnyilatkozásokhoz Kovács Zoltán kormányszóvivő Breitbartnak adott nyilatkozatát is felemlegető portálnak:

„Orbán Viktor nem mondta, hogy Donald Trumpot támogatja. Ez az amerikai nép döntése. A miniszterelnök azt elemezte több megszólalásában, hogy melyik jelölt külpolitikája lenne jobb Európa és Magyarország számára”.

Tehát nem támogatja, de azért igazából jobban örülne, ha Trump lenne az elnök. Reméljük, hogy a Miniszterelnökség a közeljövőben felszólítja a Wikipediát, hogy változtassa meg a Donald Trump támogatóit felsoroló szócikket, hiszen a nemzetközi támogatók listáját Orbán Viktorral kezdik.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »