Orbán megüzente: Áder János sorsa még nyitott kérdés

A hivatalos kormányzati közlés szerint Áder János sorsa még nem dőlt el. A Miniszterelnökség vezetője szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy Orbán Viktor csak jövő februárban kezd egyeztetni a következő köztársasági elnök személyéről. Egy kormánypárti politikus viszont már a múlt héten tényként beszélt arról, hogy Áder János 2006 után újra kegyvesztetté vált a Fidesz első emberénél.

„A miniszterelnök úrnak van joga és lehetősége a Fidesz elnökeként, illetve listavezetőként, hogy javaslatot tegyen a Fidesz-frakció számára, és utána a frakció fog dönteni” – 2012-ben, Schmitt Pál lemondása után nyilatkozta ezt Lázár János még a Fidesz-frakció vezetőjeként. A nagyobbik kormánypárt parlamenti képviselőcsoportjának alapszabálya kimondja, hogy a köztársaságielnök-jelöltre a Fidesz elnöke tesz javaslatot. Négy éve Orbán Viktor választása Áder Jánosra esett. Mandátuma csak jövőre jár le, de egy kereszténydemokrata politikus, Rubovszky György már most tényként közölte egyik képviselőtársával, hogy Orbán Viktor nem engedi az újraválasztását. Sajtóhírek szerint Áder János azért lett kegyvesztett a miniszterelnöknél, mert nemet mondott a jegybanki alapítványok gazdálkodásának titkosítására.

„A miniszterelnök és a köztársasági elnök kiváló személyes és szakmai kapcsolatban van, senki nem orrolt meg senkire sem, és nagyszerű az együttműködés a miniszterelnök, a köztársasági elnök és a házelnök között is” – mondta Lázár János szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján. A Miniszterelnökség vezetője kifejezetten a kormányfő kérésére tért ki Rubovszky György lefülelt mondataira. „Általam üzeni Önöknek, nyugodjanak meg, 2017 februárban fog konzultálni, és utána tesz javaslatot a Fidesz-frakciónak arra, hogy kit vagy kiket jelöl köztársasági elnöknek, és majd dönt a frakció” – adta át a kormányfő szavait Lázár János.

A Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció változtatna az államfőválasztás szabályain. Vagy minősített parlamenti többséget követelne meg, amelyet a Fidesz–KDNP már elveszített, vagy pedig a döntést közvetlenül a népre bízná. „Orbán számos hazája ellen elkövetett bűne között szinte csak apróság, hogy először egy szerény képességű szakdolgozattolvajt, utóbb pedig egy másik fideszes kádert nevezhetett ki a köztársasági elnök posztjára. Ezekkel a döntéseivel Orbán tovább rombolta a jogállamiságot, károkat okozott Magyarországnak. A DK álláspontja szerint Schmitt Pál és Áder János is alkalmatlan volt erre a posztra, mert nem a nemzet egységét, hanem a Fidesz és Orbán Viktor érdekeit képviselték” – nyilatkozta Gréczy Zsolt, a párt szóvivője.

A Jobbik nyitott a közvetlen elnökválasztásra. „Engem egy svájci típusú, »minden második héten népszavazunk stílusú« országvezetés sem zavarna, tehát én a legtöbb kérdésben levinném a döntést a polgárok szintjére, hiszen ez a négyévente adott jogosítvány eddig rengeteg visszaélésre adott lehetőséget, és talán nem túlzok, ha kijelentem, hogy az összes eddigi kormány visszaélt azzal, hogy bár négy évre kapott felhatalmazást, mégsem arra, amit megcselekedett” – fogalmazott Z. Kárpát Dániel, a párt országgyűlési képviselője.

Orbán Viktor eredetileg Kövér Lászlót ültette volna Schmitt Pál székébe, de a házelnök Áder Jánost ajánlotta maga helyett államfőnek.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »