Orbán: Meg kell állítani Brüsszelt

Orbán: Meg kell állítani Brüsszelt

Brüsszelt és magyar szövetségesét, a baloldalt is meg kell állítani, mert sokmillió embert akarnak Európába hozni – mondta Orbán Viktor a reggeli rádióinterjúban.

A kormányfő az interjúban arról beszélt, hogy a Schengen 2.0 akciótervet azért kellett közzétenni, mert Brüsszel előállt egy képtelen javaslattal, amely szerint Európa népesedési és gazdasági problémáit minél több migráns beengedésével kell megoldani.

Ez egybeesik a volt szocialista kormányok migrációs politikájának most nyilvánosságra került dokumentumával – mondta. Brüsszel és a magyar baloldal között teljes összhang van: be akarnak hozni sokmillió embert Európába – jelentette ki Orbán Viktor.

“Az előző szocialista kormányok ilyen programjában az szerepelt, hogy az ország egytizede belátható időn belül külföldiekből fog állni” – mondta Orbán Viktor, aki szerint “ez egy agyrém”. Tehát “nemcsak Brüsszelt kell megállítanunk (…), hanem Brüsszel magyar szövetségeseit, a magyar baloldalt is” – fogalmazott a miniszterelnök.

Inkább a fiataloknak kell munkát adni 

Az európai demográfiai mutatókból adódó várható munkaerőhiányt nem bevándorlókkal kell kezelni – folytatta, hanem az európai fiataloknak kell munkát adni. Délen hatalmas, 40-50 százalékos a fiatalok munkanélkülisége. Miért nem nekik segítünk? – tette fel a kérdést a miniszterelnök.

Szerinte Nyugaton egy ilyen kijelentés rasszizmusnak számítana, Magyarországon viszont nem, mert tízből nyolc magyarnak ez az álláspontja. A Nyugat egy buborékban, a saját életétől eltávolodott eszmék szerint él, ezért nehéz vele szót érteni – mutatott rá.

Megváltozott a német álláspont 

Orbán Viktor a Helmut Kohllal való találkozása kapcsán felidézte: volt egy jelentős különbség Németország és Magyarország között a migránskérdésben. Mi regisztrációt akartunk, a németek viszont mindenkit beengedtek volna. Berlin azóta megváltoztatta a véleményét, és már azt az álláspontot képviseli, amelyiket mi is. Ha Európa nem is vallja be, de ma már ugyanazt csinálja, amit legelőször mi tettünk – mondta.

Úgy vélte egyébként, hogy a balkáni útvonalon már nem jöhet be több migráns Európába, az olasz határt azonban még meg kell védeni.

Élre kell állni a digitalizációban 

Beszélt arról is: a kormány el szeretné érni, hogy Magyarország legyen Európa legmodernebb országa. A világ egy nagy átalakulás előtt áll, és a digitalizáció az élet minden területét érinti majd, ezért jó lenne, ha alakítói, alanyai lennénk a folyamatnak, nem pedig csak résztvevői – hívta fel a figyelmet.

Hangsúlyozta, hogy Magyarország erejét nem a mérete adja, hanem a szellemi frissessége és nyitottsága. A cél, hogy 2018-ra minden magyar háztartásban legyen internetelérés. A kormány elkezdte az internet áfájának csökkentését is, amit folytatni szeretne a jövőben – jelentette ki.

Működnek a reformok 

Orbán Viktor a jövő évi büdzsére rátérve emlékeztetett: 2010 után körülbelül 3 év kellett ahhoz, hogy a katasztrófahelyzetet elhárítsák. 2013-ban aztán új szakasz indult Magyarországon, és minden évben lehetett egy lépést előre tenni. Így lesz egy jövőre is – hangoztatta.

Szerinte a magyar reformok működnek, és egy felívelő korszak éveiben élünk. Jól jelzi ezt, hogy minden évben nőttek a bérek, csökkent a munkanélküliség, emelkedett a foglalkoztatottság, visszafizettük a hiteleinket, nőttek a nyugdíjak, az uniós statisztikák szerint pedig 600 ezerrel csökkent a szegények száma 2013-2014-ben. Jelenleg a lakosság 20 százaléka számít szegénynek, amit a kormány tovább fog csökkenteni. A legfontosabb élelmiszerek áfájának mérséklése is ezt szolgálja – fejtette ki.

Javítanának az egészségügy helyzetén 

A kormányfő szerint, bár a jövő évi költségvetés fókusza az adócsökkentésen és az otthonteremtésen van, az oktatásban és az egészségügyben is előrébb tudunk majd lépni.

Utóbbiról szólva elmondta: egy átfogó rendszerben emelni kell a béreket, hogy közelíteni lehessen azokat a nyugati szintekhez. A következő 1-2 évben “nem merem állítani”, hogy utol tudjuk érni őket, de közelíteni tudunk hozzájuk.

Ha pedig közben javítjuk az életminőséget is, akkor Magyarország egy olyan hely lesz, ahol szívesen maradnak majd az emberek, hisz nem lesz kilátástalan a helyzetük. “Korlátozottak a lehetőségeink, de megtesszük, amit lehet. Tárgyalunk, és látok esélyt a megállapodásra az egészségügy kapcsán” – húzta alá.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »