Orbán: Magyarország az egyik legbiztonságosabb ország Európában

Orbán: Magyarország az egyik legbiztonságosabb ország Európában

BUDAPEST. Európában ma kétfajta ország létezik: ahol biztonságos az élet és ahol nem az; Magyarország a legbiztonságosabbak egyike, köszönhetõen jó rendõreinek – mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfõn Budapesten, a Hõsök terén, a rendõrség állományába kinevezett 227 tiszthelyettes ünnepélyes eskütételén és a rendõrség új szolgálati gépjármûveinek szemléjén.

A kormányfõ hangsúlyozta: Európában a következõ években a biztonság lesz a legnagyobb érték. Nemcsak a családok nyugodt és kiszámítható élete múlik majd rajta, hanem Magyarország teljesítménye, gazdasági sikere is – jelentette ki.

Orbán Viktor kiemelte: a magyar rendõrök munkája tisztelet érdemel, hiszen az elmúlt években úgy védték meg Magyarország és Európa határát, hogy közben az ország közbiztonsága is javult.

"A mi határainkon már csak az juthat át, aki jogszerûen érkezik, és tiszteletben tartja a törvényeinket" – nyomatékosította a miniszterelnök. Úgy fogalmazott: vendégszeretõ nép a magyar, "nálunk minden jószándékú idegent megillet a vendégjog", de közös érdek, hogy "a rosszindulatú embereket kiszûrjük, a vendégjoggal való visszaélést megakadályozzuk, és saját biztonságunkat megvédjük".

Azt mondta a tiszthelyetteseknek, hogy munkájuk során indulattal és agresszióval is fognak találkozni, de arra hívta fel a figyelmüket, hogy "az egyenruha alatt szív is van, nem csak izom", ezért miközben megalkuvás nélkül érvényt szereznek a törvényeknek, emberségbõl is ki kell állniuk a próbát.

Az esküt tevõkhöz szólva a miniszterelnök továbbá arról beszélt: a legnagyobb próbatételek között is hûségesnek kell maradniuk hazájukhoz, esküjükhöz.

Legyenek büszkék esküjükre azért is, mert olyan fontos dolgok megvédése mellett kötelezték el magukat, mint amilyen a magyar családok biztonsága, a nemzeti kultúrán nyugvó életfelfogásunk és az ezeréves keresztény múltból fakadó társadalmi rend – kérte a jelenlévõket.

"Nekünk, magyaroknak mindez hosszú évszázadok óta azt a sziklaszilárd alapot jelenti, amelyre egy biztonságos és magyar jövõt felépíthetünk. (…) Vannak európai országok, ahol ezek a fontos dolgok már a múltéi, legfeljebb az együttélés véletlenszerû formái" – fejtette ki Orbán Viktor.

Szavai szerint a magyar rendõrség az elmúlt hét évben méltán érdemelte ki az emberek bizalmát és nagyrabecsülését. Hozzátette: a rendõrség soraiból a közelmúltban is volt olyan, aki elesett, és olyanok, akik éppen csak túlélték a velük szemben fegyvert fogó bûnözõk támadásait. "A sebesülésükbõl munkába visszatérõ rendõreinket ezúton is köszöntöm" – mondta.

A rendõrséget érintõ eredmények közül kiemelte, hogy 2010-hez képest mintegy 7 ezerrel több rendõr szolgál Magyarországon, és ez a szám még növekedni fog. Így vált lehetségessé a 24 órás közterületi jelenlét, a körzeti megbízotti állomány szinte teljes feltöltése és a határvadászképzés terveknek megfelelõ haladása. Emellett csak az idén több mint 15 milliárd forintot fordítottak a rendõrségi jármûparkjának megújítására – tette hozzá, közölve, hogy a következõ években a teljes gépjármûállományt szeretnék kicserélni. Megjegyezte, hogy most 387 jármûvet adtak át a rendõrségnek.

"Önök Európa egyik legsikeresebb és legnagyobb tekintélynek örvendõ rendõrségének lettek felesküdött tagjai" – zárta beszédét Orbán Viktor, akinek ezt követõen bemutatták az új szolgálati autókat. Ebben részt vett a tavalyi Teréz körúti robbantásban megsérült, de azóta felgyógyult és ismét szolgálatba állt két rendõr is.

A kormányfõ mellett Pintér Sándor belügyminiszter és Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezetõ miniszter részvételével megrendezett ünnepség elején egyperces néma csenddel emlékeztek meg a hétfõ délelõtt az M5-ös autópályán történt balesetben elhunytakról. Mint elhangzott, a sztrádán súlyos balesetet szenvedett autóbusz a Készenléti Rendõrség járõreit szállította. Az autóbusz vezetõje, valamint a jármûben utazó egyik rendõr törzsõrmester, a Készenléti Rendõrség járõre életét vesztette.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »