Orbán Lukasenkával is találkozik Szerbiában

Orbán Lukasenkával is találkozik Szerbiában

A magyar kormány nem dicsekszik a találkozóval, szerencsére a szerb államfő elszólta magát.

Aleksandar Vučić szerb kormányfő Pekingben, az Egy övezet, egy út fórumon dicsekedett el azzal, hogy hamarosan magyar–szerb–fehérorosz háromoldalú találkozóra kerül sor Szabadkán és Újvidéken. Hogy Orbán Viktor miniszterelnök miről beszél majd illiberális partnereivel, Vučić-csal és Aleksander Lukasenka fehérorosz elnökkel, egyelőre nem ismert. Sem a magyar, sem a szerb sajtóban a találkozóval kapcsolatban további információ nem került napvilágra. A három vezető egyébként a pekingi csúcson is váltott pár szót.

Vučić és Lukasenka egyébként már idén januárban találkoztak. Szerb lapok is csak találgatták a találkozó pontos kimenetelét, de annyi bizonyos, hogy a szerb hadsereg modernizációja áll a két ország közötti tárgyalások középpontjában. A szerb kormánypárthoz közel álló Informer.rs (mely a helyi médiapiacon nagyjából azt a szerepet tölti be, mint nálunk a Ripost) egyik cikkében például azt sejttette, hogy 12 darab MiG–29-est és modern légvédelmi rendszert kaphat a szerb hadsereg egy kedvezményes konstrukció keretében.

A beharangozott találkozó pontos idejéről és céljáról kérdeztük a szerb és magyar hatóságokat is. Amint választ kaptunk, cikkünket frissítjük.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »