Orbán lépéskényszerben

Súlyos vádakkal illette Rogán Antalt tegnap a Fővárosi Törvényszéken Portik Tamás. Az olajügyekből ismert Energol Rt. egykori igazgatója egyébként jogerős 15 éves fegyházbüntetését tölti Sátoraljaújhelyen, ám szoros őrizetben, titokban kommandósok hozták Budapestre tanúskodni. Juhász Pétert, az Együtt alelnökét perelte be a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter rágalmazás miatt és egymillió forint kártérítést kérve, miután Juhász azt állította: Rogán polgármestersége idején üzletelt Portikkal és köreivel. A miniszter tagadja ezt, azt állítva, még csak nem is ismeri Portikot.

Juhász idéztette be a volt cégvezetőt, és szembesíttette volna a miniszterrel, ám Rogán „halaszthatatlan közfeladatainak ellátása” és „előre leegyeztetett hivatalos programja” miatt távol maradt a tárgyalásról. A miniszter és felesége feltűnt Bordeaux-ban, a stadion VIP-páholyában, amint az ország nagy részével együtt tombolt a magyarok góljai láttán, ám rosszul gondolja az, aki azt hiszi, a labdarúgó-Európa-bajnokság a halaszthatatlan közfeladat. A Kormányzati Tájékoztatási Központ tudatta, hogy „Rogán Antal június 17-én hivatalos programon vesz részt Münchenben, melynek keretein belül háttérbeszélgetést folytat a német sajtó munkatársaival, illetve interjút ad a Bild napilapnak. Miniszter úr a Labdarúgó Európa Bajnokság következő két magyar mérkőzésén sajnos nem tud részt venni”. A Bild müncheni szerkesztőségében az MNO.hu kérdésére elmondták: nem tudnak arról, hogy Rogán Antal pénteken interjút adna, és arról sem, hogy háttérbeszélgetést folytatna német újságírókkal, ám ez csak részletkérdés. Ezért még nem kellene, hogy álmatlan éjszakái legyenek Orbán Viktor miniszterelnöknek. Mással is előfordult már a kabinetből, hogy kérdések özönét vetette fel egy-egy megszólalása, állítása, közleménye. A politikus kabinetje egyébként is arra való, hogy közöljön ezt-azt, ha már vannak az irodában.

Más kérdés a jogerősen Prisztás József megölésének felbujtójaként elítélt tanú vallomása. Portik eskü alatt vallott, a tanúnak kötelező igazat mondani, mert ha hazudik, elítélik. Elképedve hallgattuk; ha csak a tizede igaz annak, amit Portik mondott, akkor Rogán Antalnak mennie kell. Portik azt állította: a 2000-es évek óta ismeri Rogán Antalt. Nagyvilági életet élt ekkor, és egy házibuliban találkozott a jelenlegi kormánytaggal. 2009-ben ismerte meg Pápa Marianne-t – Pápa volt férjének, Szetlik Ferencnek a rejtélyes kormányzati tanácsadó, Habony Árpád az unokaöccse – egy bírósági tárgyaláson, ahol Pápa tanú volt. Itt elkezdtek beszélgetni, egyre gyakrabban találkoztak, megismerte a családját, barátait, üzleti partnereit, akikkel találkozott is a Vigadó téren egy második emeleti irodában. Habony Árpáddal közösen felvezettek neki egy üzleti tervet úgy öt-hat éve. – A Tóni intézi a piaci árnál jóval alacsonyabban a belvárosi ingatlanokat – emlékezett vissza tegnap a beszélgetésre Portik. Pápa Marianne-nal többször külföldre utaztak – így Portik –, közben a nő többször beszélt Habonnyal Skype-on üzleti ügyben. Az egyik ilyen beszélgetés során „az Árpi szólt, hogy nagyon kéne a pénz, siessél!” A beszélgetést követően „Marianne megkért, hogy vigyek el a Tóninak tízmillió forintnak megfelelő eurót” – vallotta Portik, aki állítja, elvitte a pénzt a belvárosi Fidesz-irodába.

Orbán Viktor ezek után nem tehet mást, mint a rágalmazási pertől függetlenül kivizsgáltatja, igaz-e vagy sem, amit Portik állít, a minisztert pedig a vizsgálat befejezéséig szabadságra küldi, ha már nem akarja felfüggeszteni. Demokráciában így szokás.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 06. 18.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »