Orbán lép, az ellenzék nem tud reagálni

A Der Standard Soros, az ellenségkép címmel közölte Paul Lendvai írását kedden, aki kiemelte, hogy a magyar kormányfő nyilatkozatait vagy az általa „közvetlen vagy közvetett módon ellenőrzött” újságok kommentárjait olvasva megállapítható, hogy Soros György jelenti a legnagyobb veszélyt, és nemcsak Magyarországra, hanem egész Európára.

Kifejtette, hogy Orbán Viktor 2016 májusában, a menekültválság elmélyülésekor megfogalmazott bírálatok idején „megtámadta” Soros Györgyöt, a „háttérhatalom” emberének nevezve őt, mire „a Fidesz propagandagépezetének gőzhengere azonnal akcióba lépett”, és „trágár” módon rátámadt Soros Györgyre.

Nincs személyes vonzata a Soros György alapítványára kifejtett budapesti kormányzati nyomásnak, a legfőbb cél meggyengíteni a 2018-as választás előtt a külföldről támogatott civil szektort, amely Orbán Viktor szemében a Jobbik után a Fidesz második legnagyobb ellenfele – véli a Hospodárské Noviny című cseh politikai és gazdasági napilap keddi jegyzetében.

Hírdetés

Martin Ehl, a lap külpolitikai rovatvezetője szerint a Soros alapította Open Society Alapítvány a nyomás ellenére is – bár óvatosabban – folytatni tudja munkáját magyarországi fiókszervezetein keresztül.

A tervezett új szabályozás elsősorban a kisebb szervezeteket fogja kellemetlenül érinteni, amelyek „megfulladhatnak” a sok papírozásban, vezetőik pedig a kötelező vagyonbevallással zsarolhatók lehetnek – írja a lap egy magyarországi elemzőre hivatkozva.

„Orbán Viktor ezzel a hazai színtéren újabb lépést tesz a politikai verseny korlátozására, amire az ellenzék képtelen reagálni” – állapítja meg a szerző.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »