Orbán lát esélyt az önkéntes kvóta elfogadására

Orbán lát esélyt az önkéntes kvóta elfogadására

Nehéz lesz egyezségre jutni az uniós vezetők ma kezdődő találkozóján az EU és Törökország közötti szerződésről. A magyar miniszterelnök lát esélyt az önkéntes menekültkvóta elfogadására.

Kurdok tüntettek Brüsszel központjában, nem messze az Európai Bizottság épületétől. Azt követelték, hogy az EU ne pénzelje az Erdogan-rezsimet, amely szerintük szándékosan összemossa a kurdokat az iszlamistákkal. Néhány sarokkal arrébb az Amnesty International demonstrált a török–uniós megállapodás ellen. A jogvédők szerint az unió menekült emberek életét bocsátotta áruba.

„Biztos, hogy hosszú tárgyalások elé nézünk még. Először is egy közös nevezőt kell kialakítanunk az uniós tagországok és a törökök képviselőivel. Ma és holnap a tagállamok között próbálunk összhangot teremteni. Vannak nézeteltérések, de ez szerintem egyáltalán nem lehetetlen” – mondta a német kancellár.

A törökök az összes illegális migránst visszavennék Görögországtól. Cserébe az Európai Uniónak annyi szíriai menekültet kellene befogadnia, ahányat a törökök átvesznek a görögöktől. Ezt nyolc tagállam ellenzi.

„Ha lesz is a törökökkel megállapodás, abba csak olyan szakaszok szerepeljenek, amik a Törökországból érkezőknek betelepítését önkéntes alapon és nem kényszer alapján akarja rendezni, hogy megmaradjon Magyarország mozgástere és nemet tudjunk mondani nemzeti hatáskörben erre” – jegyezte meg Orbán Viktor.

A törökök igyekeznek enyhébb vízumszabályozást kialkudni, ami miatt Ciprus vétóval fenyeget, a sziget kisebbik részét 1974 óta megszállás alatt tartja Törökország. A törökök nem érik be azzal a 3 milliárd euróval, amellyel az EU beszállna a menekülttáborok fenntartásába, kétszer ennyi pénzt követelnek. A belga miniszterelnök egyszerű zsarolásnak minősítette a törökök követeléseit. Az unió soros elnökségét betöltő Hollandia miniszterelnöke szerint a törökök, ha akarnák, három-négy hét alatt véget vethetnének a menekültáradatnak.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »