Orbán „lassacskán enged” a követeléseknek?

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című konzervatív német lap a magyar belpolitikai helyzetről közölt beszámolót keddi számában, a Handelsblatt című üzleti lap pedig Orbán Viktor kormányfő és Helmut Kohl volt német kancellár tervezett találkozójával kapcsolatban közölt kommentárt.

A FAZ Visszatérés a belpolitikába címmel közölte Stephan Löwenstein írását, aki kiemelte, hogy Orbán Viktornak iskolai demonstrációkkal és korrupciós vádaskodásokkal kell szembesülnie. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal kapcsolatban azt írta, hogy az intézmény létrehozása az igazságosság, az egységesség és a hatékonyság növelését célozta, de „az eredmény ennek majdnem pontosan az ellenkezője lett”, és attól lehet tartani, hogy nem túlzóak a beszámolók, amelyek szerint egy villanykörte kicserélését hetekig tartó engedélyezési eljárás előzi meg. Hozzátette, hogy a „Fidesz-kormány a megszokott ignoranciával reagált” a tiltakozásokra, és a baloldali ellenzék rosszindulatú kampányának tulajdonította őket, de „lassacskán enged” a követeléseknek.

A Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény adatnyilvánossággal kapcsolatos módosításáról hozott alkotmánybírósági döntéssel összefüggésben kiemelte, hogy a fejlemény „veszélyes” Orbán Viktor számára, és „erősen emlékeztet” a 2014-es választási győzelme után kialakult helyzetre, amelyben pártja és személyes támogatottsága „példátlan sebességgel” csökkent. Mint akkor, most is a korrupció és a kormány hibái jelentik a témát, és ezek sokkal kényesebbek Orbán számára, mint a Nyugaton megfogalmazódó, ám Magyarországon visszhangra alig találó kijelentések arról, hogy Vlagyimir Putyin Oroszországának mintájára irányított demokráciává akarja tenni Magyarországot – fejtette ki a FAZ szerzője.

Hozzátette, hogy a kormányfő 2015-ben egy „vakmerő” manőverrel, a migráció témájára építve oldotta meg a helyzetet, de úgy tűnik, hogy Magyarországon ez az ügy már elintézettnek számít, és így „visszatér a belpolitika”.

„Arculcsapás Merkelnek”

A Handelsblatt Lovaggá ütés Orbánnak címmel közölte Hans-Peter Siebenhaar kommentárját, aki kiemelte, hogy Orbán Viktor mestere önmaga kedvező fényben való bemutatásának, és a növekvő hazai elégedetlenség miatt szüksége van Európa elismerésére, olyan nagy „csillogást” pedig nemigen biztosíthat neki senki, mint Helmut Kohl.

A találkozó a volt német kancellárral „lovaggá ütés Orbán Viktornak, és arculcsapás Angela Merkelnek”. Helmut Kohl „éppen az »illiberális demokrácia« modelljének feltalálóját” tiszteli meg magánfogadással. A találkozó nem meglepetés, mert „Merkel tudja, hogy egykori nevelőapja már régen jóváhagyja Orbán Viktor politikáját, a kerítések idegenellenes politikáját” – fogalmaz a gazdasági napilap szerzője. Hangsúlyozta: Kohl a találkozóval azt kockáztatja, hogy szertefoszlik a róla mint tiszteletre méltó idős államférfiról kialakult kép. Felmerül a kérdés, vajon nem ismerte fel, hogy csak díszletként szolgál Orbánnak ahhoz, hogy „lemossa riválisát, Merkelt” – vetette fel.

Kifejtette: Orbán „politikai hittérítőnek tartja magát”, szívesen exportálná a „gazdasági nacionalizmusra és ellenfelei kirekesztésére alapuló »illiberális demokráciáját«”, de e modell ősi származását, történelmi jelentőségét is igazolnia kell ahhoz, hogy tekintélyét növelje a jobboldalon. Ebben mérföldkő, ha Helmut Kohl növendékeként állítja be magát. „Kár, hogy Kohl már nem látja át ezt az egyszerű politikai játszmát” – írta a Handelsblatt szerzője.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »