Orbán kürtszava

(…) Orbán Viktor szombati tusványosi beszédét az egypólusú világrend logikája uralta. Ez az egy pólus ő maga. Van ő és az öntudatra ébredni képtelen világ. A helyzet nem új. A rendszerváltoztatás időszakában is a Szovjetunió elleni rebellió egyetlen érvényes pólusának tekintette magát – emlékezzünk a Hősök terére! –, de ettől függetlenül a támadott fél szép csendesen összeomlott, mintha az csak az ő kürtszavára történt volna. Most Európa van soron. De ha már játszunk, játsszunk nagyban. A demokrata Amerika is. Ők nyomják ránk (Európára) a menekülteket, azok pedig megölnek bennünket. Így, szó szerint.

Az egy pólus erre azt mondja, hogy ebből így nem lesz Európa. És valóban. Nem lesz. Van. Azért menekülnek ide a megtámadottak, ezért az éhezők. Ilyen különbséget a magyar miniszterelnök viszont nem ismer. Nem motiválja, hogy az üldözötteken segítsen, a menekülők helyzetének rendezésében közreműködjön. Megteszi ugyan, aláírt egy sor erre vonatkozó nemzetközi megállapodást, de azt nem köti a pólus körül keringők orrára. Az ellenkezőjét szuggerálja. (…)

Orbán, az egypólusú  – szerkesztőségi cikk, Népszabadság

(…) Ismerjük el, Orbán Viktor idei bálványosi előadása pontosan végiggondolt, jól kitalált és a jelenlegi európai- és világhelyzetet gondosan elemző beszéd volt. Végigvette mindazokat a gondokat és dilemmákat, amelyek napjainkban a felszínen vannak és megoldásokat követelnek. Igaza lehet abban, hogy megszűnt az európai álomnak az a régi ígérete, hogy a gyerekek többre juthatnak és jobban élhetnek a szüleiknél. Tény az is, hogy a terror és az erőszak elharapózása nyomán uralkodóvá vált a félelem. Még azt is elfogadhatjuk, hogy válságba került a gazdaság, ennek következtében a mindennapi életet európai elitválság jellemzi, amiből a demokráciaválság alakult ki. Jelentős tömegek nyilvánvalóan és látványosan mást akarnak, mint amit a hagyományos elitek javasolnak és csinálnak.

És amikor az addig politológusnak álcázott szónok eljut idáig, akkor már kitör belőle a politikus és bár igyekszik úgy tenni, mintha még mindig csak elemezgetne, de már visszavonhatatlanul a miniszterelnök beszél belőle. Így aztán jönnek a régi panelek, már ismét harcban áll, megtalálta az ellenséget, vagyis pont ott vagyunk, amit a bevezetőben oly elítélően említett: a propagandatáborban. (…)

Sebes György: Ketten vagyok, Népszava


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »