Orbán: Junckerék becsapták a nemzetállamokat

Orbán: Junckerék becsapták a nemzetállamokat

Orbán Viktor miniszterelnök az uniós tagországok állam- és kormányfőinek kétnapos csúcstalálkozóján tartott sajtótájékoztatóján elmondta: sikerült megakadályozni a kötelező betelepítési kvóták elfogadását, az uniós csúcson nem született Magyarország érdekeivel ellentétes döntés. A magyar kormányfő szerette volna levetetni a napirendről ezt a kérdést, mert meglátása szerint erről sosem születhet konszenzus a tagállamok között. Ezért nincs értelme napirenden tartani – tette hozzá Orbán Viktor. Ezt viszont nem sikerült elérnie, mivel Jean-Claude Juncker az Európai Bizottsági elnöke világossá tette, hogy nem vonják vissza a javaslatot, így patthelyzet alakult ki. Ezért Szlovákia miniszterelnökét bízzák meg, hogy a következő decemberi csúcsra dolgozzon ki egy javaslatot, amivel ezt a patthelyzetet fel lehet oldani.

Orbán Viktor felidézte, Magyarországot sokan vádolják azzal, hogy nem szolidáris. A magyar miniszterelnök világossá tette, a menekültválság kapcsán a szolidaritás abban ölt testet, hogy Magyarország védi a határait, ezzel együtt pedig az unió határait is. A miniszterelnök kiemelte, kormánya nevében igényt tart arra, hogy ezt a tényt szolidáris magatartásként fogadják el a tagállamok. „Senki sem sértegetheti Magyarországot” – jelentette ki Orbán.

A kormányfő azt is javasolta, hogy menekülttáborokat, úgynevezett hotspotokat unión kívüli országokban hozzanak létre, ám a bizottság elutasította javaslatát.

Hírdetés

Egy további napirendi pont Ukrajna vízummentessége volt. A miniszterelnök elmondta, hogy a Visegrádi Négyekkel közösen indítványozták, hogy Ukrajna kapja meg a vízummentességet, hiszen minden jogi akadály elhárult, így szabad az út. Az oroszok elleni szankciókkal kapcsolatban megjegyezte, Magyarország üdvözölte volna, ha enyhítenek a szankciókon, de erre az oroszok szíriai beavatkozása miatt nincs lehetőség. Abban azonban mindenki egyetértett, hogy az EU-nak ki kell állnia a civilek mellett, és minden eszközzel meg kell akadályozni azokat a katonai akciókat, amelyek ártatlan emberek életét követelik.

Az Európai Bizottság becsapta a nemzetállamokat a kötelező kvótára tett javaslatával – jelentette ki kérdésre válaszolva Orbán Viktor. A miniszterelnök leszögezte: az EU-ban szabad, független államok társulnak, ennek pedig az „alfája és omegája” az, hogy a miniszterelnökök útmutatása alapján kell megindulnia a jogalkotásnak, az állam- illetve kormányfők pedig kétszer is csak önkéntes kvótáról állapodtak meg.

Orbán Viktor „kültelki trükknek” nevezte a nemzetállamok kijátszását, aminek szerinte hosszabb távon több a kára, mint a haszna, ráadásul az Európai Bizottság csapta be a tagállamokat, amelyben a szerződések őreként a leginkább bíznak.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »