Orbán Hunyadiból Zrínyi lett

Orbán Hunyadiból Zrínyi lett

Nem hisz az Európai Bizottság elnökének a kormányzati kommunikációs államtitkár, a miniszterelnök kabinetfőnöke pedig úgy véli: Brüsszel fél a magyar népszavazástól. A Fidesz vezető politikusai Csömörön és Óbudán biztatták az embereket a referendumon való részvételre. A Jobbik a bicskei tábor zárttá tételét követeli, Gyurcsány Ferenc Szegeden pedig azt hangoztatta: a népszavazás a tíz évvel ezelőtti tévéostromhoz hasonlóan csak a Fidesz manipulációja.

„Ha már úgyis emlékév van: ebből a szempontból bizonyos értelemben most azt a szerepet játszotta el, mint Zrínyi Miklós” – bár Orbán Viktor saját magát inkább a törökverő Hunyadihoz, kabinetfőnöke most a miniszterelnököt inkább a szigetvári várvédőhöz hasonlította. A Fidesz vezető politikusa egy elegáns óbudai étteremben tartott telt házas lakossági fórumot.

„Brüsszel fél a magyar népszavazástól. Hol fenyegetőzni próbál, hogy jelentékteleníteni próbálja, de az a lényeg, hogy lehetőség szerint valahogy megpróbálja kikerülni a politikai következményeit. A következmények ugyanis, ha a magyar döntés erős lesz, egyértelmű és határozott, akkor – azt gondolom – Brüsszelre nézve is súlyosak lesznek” – mondta a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter.

Rogán arról nem szólt, hogy az Európai Bizottság elnöke a migránsok önkéntes befogadásáról beszélt évértékelőjében, és kizárta a kötelezőséget.

A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár pedig csömöri lakossági fóruma előtt azt mondta a Hír TV kérdésére: a brüsszeli vezetőnek nem lehet hinni, tettei ugyanis mást mutatnak, mint a szavai. „Pár héttel, hónappal ezelőtt még olyan döntéseket terjesztett elő, amelyeknek az értelme a kötelező betelepítés, erről szavaztatták meg az Európai Bizottságot, és elindították a jogalkotási folyamatot. Mi ezt helytelennek tartjuk. Helytelennek tartjuk, ha a feje tetejére állítják az Európai Uniót” – fogalmazott Tuzson Bence.

A DK szerint manipuláció a Fidesz-propaganda. Gyurcsány Ferenc szegedi fórumán a Magyar Televízió tíz  évvel ezelőtti ostromához hasonlította a kormányzati kampányt. „Titkosszolgálati hangfelvételek bizonyítják, hogy megnevezett fideszes középvezetők közvetlen kapcsolatban álltak, sőt szervezték ezeket a megmozdulásokat. Mi több, nyilvánossá vált jegyzőkönyvekből tudjuk, hogy volt olyan fideszes országgyűlési képviselő, aki utólag azt kérte számon, hogy miért nem lövetett éleslőszerrel bele a rendőrség a tömegbe” – mondta Gyurcsány.

A miniszterelnök a múlt héten kezdte meg személyes részvételét a népszavazási kampányban a Fidesz értelmiségi holdudvara előtt Kötcsén. Sajtóinformációk szerint a pozsonyi csúcs után a hazai országjárásba is beszáll.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »