Orbán: Győztek, ha meghaltak is

Orbán: Győztek, ha meghaltak is

Megköszönte az ’56-os forradalmárok áldozatvállalását a szabadságharc tiszteletére rendezett emlékülésen a református egyház. A zsinaton elhangzott: 1956 nemcsak egy barbár rendszer leleplezését jelentette, hanem azt is bizonyította, hogy történelmi helyzetekben a politikai alkuk helyett az ember Istentől kapott szabadsága számít.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából ünnepi zsinatot ült a Magyar Református Egyház.

„Elég volt. Elég volt a nyomorúságból, elég volt a padlássöprésből, elég volt az internáló táborokból, elég volt a félelemből. Ez vitte az utcára honfitársainkat akkor, erre emlékezünk mi most, és az Úristennek legyen érte hála, ezt kiegyenesített derékkal, felemelt fejjel tehetjük, és tegyük is, mert szükségünk van arra, hogy nemzeti értékeinket megőrizzük, ápoljuk és továbbadjuk” – fogalmazott az eseményen Huszár Pál, a Magyarországi Református Egyház zsinatának világi elnöke

1956-ban egy pillanatra fölnyílt a történelem, és önmagán túlra mutatott – mondta Bogárdi Szabó István dunamelléki református püspök. „Sem tanácsos, sem bölcs dolog nem volt egy gyarmati rendszer foglyaként vergődő országban bármiféle szabadságért síkra szállni, 1956 ezért nemcsak egy hazug és barbár rendszer senki által nem várt leleplezését jelentette, hanem azt is, hogy minősített történelmi helyzetekben nem a pillanatnyi nagypolitikai alku, nem a Pax Szovjetika vagy a Pax Americana vagy éppenséggel a Pax Brüsszeliana a mérvadó, hanem az ember Istentől adományozott szabadsága” – tette hozzá a dunamelléki püspök.

Az ünnepi zsinaton a 92 éves Gulácsy Lajos, nyugalmazott püspök arra figyelmeztetett, hogy mindenkinek szüksége van a kegyelemre. „Kárpátalján a borzalmas körülmények között az emberek nem káromkodtak, hanem imádkoztak. Nagyon tudnám ajánlani most is, hogy inkább imádkozzunk, mind panaszkodjunk, inkább imádkozzunk mint zúgolódjunk, mert szükségünk van a kegyelemre, mert bizony adtunk okot arra, hogy Isten megítéljen bennünket” – fogalmazott.

A miniszterelnök szerint 1956 bebizonyította, hogy csak a templomok tornyán lévő csillagok maradandóak. „Azt köszönhetjük a hőseinknek, hogy a magyar történelem legsötétebb korszakában, a szovjet megszállás alatt is megőrizhettük a tartásunkat, felemelhettük a fejünket, mert ha titokban is, de volt mire büszkének lennünk. Győztek, ha meghaltak is” – mondta Orbán Viktor.

A zsinat ünnepi nyilatkozatot fogadott el, amelyben a forradalmároknak megköszönték az áldozatvállalást, amit a későbbi nemzedékekért is tettek.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »