Orbán: Fel kell fegyverezni a líbiai erőket

Orbán: Fel kell fegyverezni a líbiai erőket

Európai Unió Líbiában hozzon létre egy hatalmas menekülttábort, ugyanis ez a másik, Olaszországba irányuló migránsútvonal kiinduló országa. Ezt a javaslatot tett a bécsi csúcstalálkozón Orbán Viktor.

A kormányfő elképzelhetőnek tartaná, hogy az Európai Unió felfegyverezze a líbiai felszabadító hadsereget, amelynek kormányra kerülésével lehetővé válna egy alku megkötése.

„Fel kell fegyverezni a megfelelő líbiai erőket, hogy stabil kormányt tudjanak létrehozni. Az Iszlám Államot vissza tudják szorítani és rendelkezésünkre tudjanak bocsátani egy partszakaszt amit európai pénzen és európai fegyverekkel – itt jön be az európai hadsereg kérdése is – képesek leszünk megvédeni, fenntartani, működtetni, megvédeni” – mondta a kormányfő.

Minimum ENSZ felhatalmazás kellene a miniszterelnök javaslatának végrehajtásához – nyilatkozta a Hír Televíziónak Marsai Viktor. Az Afrika-kutató ugyanakkor hangsúlyozta: Oroszországgal és a líbiai helyi erők álláspontjával is számolni kell. Az észak-afrikai országban Moamer el Kadhafi megbuktatása óta gyakorlatilag polgárháborús helyzet van, erős kormányzat az arab tavasz után nem jött létre.    

„Egészen biztos szükség lenne egy ENSZ BT-határozatra egy beavatkozáshoz. Amíg biztosan nem születik meg, a Földközi-tengeren tevékenykedő EU-művelet kapcsán, a Szófia kapcsán is felmerült már, hogy az EU hagy terjessze ki a tevékenységét líbiai területre is. Hiszen a csempészszervezetek onnan indulnak el. Oroszország kategorikusan elzárkózott ettől, és a másik probléma, hogy minden líbiai fél, függetlenül pártállástól, attól, hogy amúgy kik a külső szövetségeseik, ezt többször is hangsúlyozták, hogy semmiféle komolyabb külső segítséget ezen a külső területen nem fogadnak el, sőt külső agressziónak fogják értékelni. Ugyanez vonatkozik egy EU által menedzselt menekülttáborra is” – fejtette ki Marsai Viktor.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »