Orbán „fejrázó”, Orbán „plakátceleb”

Orbán „fejrázó”, Orbán „plakátceleb”

A magyar pártok eltérően értékelik Orbán Viktor fellépését. A Jobbik szerint a miniszterelnök hozta a kötelező minimumot, a Demokratikus Koalíció szerint viszont újra plakátcelebet csinált magából a kormányfő.

Fontos a jó kapcsolat Törökországgal, de egy rossz megállapodás nem érdeke Magyarországnak – mondta a Fidesz frakcióvezető-helyettese. „A jelenlegi  tervezetnek az a veszélye, hogy az illegális  migrációt legális migrációvá változtatná. Úgy gondoljuk, hogy egy illegálisan bevándorló szír állampolgárért egy másik legálisan bevándorló szír befogadása korlátok nélkül kifejezetten veszélyes. Nem látjuk azt, hogy ezek után milyen garancia van arra, hogy tömegesen akár szír, akár más bevándorlók Törökországba ne jutnának el” – fejtette ki Gulyás Gergely.

„Nincsen okunk nem üdvözölni a tegnapi európai kiállást” – fogalmazott a jobbikos Z. Kárpát Dániel. A nemzeti párt szerint Orbán Viktor azt tette, ami elvárható egy magyar miniszterelnöktől, amikor jelezte kifogását. „Nagyon reméljük, hogy nem háttéralku fejében született meg az, amit most látunk. Nagyon remélünk, hogy Magyarország mentes marad mindenféle kötelező betelepítési mechanizmustól. Arra szólítjuk fel a kormányzatot, hogy a fejleményektől függetlenül folytassa le azt a fél éve a Jobbik által kezdeményezett népszavazást, amely egyértelműen kizár mindenféle kvótaszerű megoldást” – fogalmazott a frakcióvezető-helyettes.

A Gyurcsány-párt szerint Orbán Viktor néhány hét alatt másodszor mondott igent a menekültek kötelező betelepítésére. Gréczy Zsolt ezt arra alapozza, hogy a törökökkel kötött elvi megállapodás szerint az Európai Uniónak szír menekülteket kell befogadnia. „Szégyen, hogy a Brüsszelben kvótapárti döntéseket hozó Orbán Viktor itthon kvótaellenes népszavazással próbálja elterelni a figyelmet saját menekültpolitikája bukásáról. A DK szerint a kvótaellenes Orbán már csak az állami híradásokban és a plakátokon létezik, a miniszterelnök igazi plakátceleb lett, akinek most már köze nincs a magyar valósághoz” – jelentette ki Gréczy Zsolt.

Az LMP „fejrázás helyett” megoldásokat vár Orbán Viktortól. „Érdemi megoldást még nem láttunk a miniszterelnöktől, viszont az a fajta viselkedés, amit tanúsít, alkalmas arra, hogy szétforgácsolja az Európai Unió energiáit” – mondta Szél Bernadett társelnök.

A Magyar Liberális Párt szakpolitikusa, Szent-Iványi István szerint Törökország folyamatosan változtatja álláspontját, ezért félő, hogy felrúgja majd a végleges egyezményt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »