Orbán: Európa jelenlegi vezetése megbukott

Orbán: Európa jelenlegi vezetése megbukott

Minden olyan gondolatot, politikai akciót és kezdeményezést, amely hatásköröket akar elvonni a nemzetállamoktól, meg kell állítani, ezt a politikát abba kell hagyni – mondta a miniszterelnöke Tusnádfürdőn, a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) keretében tartott előadásában.

Orbán Viktor szerint elitválság és demokráciaválság van Európában és a nyugati világban. A miniszterelnök Tusnádfürdőn, a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) keretében tartott előadásában atzt mondta, Európa jobb- és baloldali vezetői 50-60 éven keresztül mindig ugyanazokból a körökből, ugyanazokból az iskolákból, ugyanabból az elitből jöttek, és ezt mindenki természetesnek tekintette, míg egymással versenyezve és egymást váltva képesek garantálni Európa növekvő jólétét.

Gazdasági válság, elitválság, demokráciaválság

A gazdasági válság nyomán azonban megjelennek az eddigi bevett eliten kívülről politikai érdekképviseletre jelentkező szereplők, radikálisok és populisták – folytatta a kormányfő, ezek közé sorolva az egyik amerikai elnökjelöltet is. “A probléma az, hogy az elitválság napjainkra demokráciaválsággá fordult át. Az emberek nagy tömegei nyilvánvalóan és látványosan mást akarnak, mint amit a hagyományos elitek javasolnak és csinálnak” – állapította meg Orbán Viktor.

Minden olyan politikai akciót meg kell állítani, amely hatásköröket akar elvonni a nemzetállamoktól

Előadásában a kormányfő hangsúlyozta: minden olyan gondolatot, politikai akciót és kezdeményezést, amely hatásköröket akar elvonni a nemzetállamoktól, meg kell állítani, ezt a politikát abba kell hagyni. Úgy fogalmazott: a nemzeti szuverenitás visszaszorítása az európai jogkörök javára egyike a legnagyobb veszedelmeknek ma Európában. Hozzátette, hogy a hamis önértékelést szintén be kell fejezni. Rámutatott: az angolok unióból való kilépésével bizonyosan lezárult egy korszak, amely arról szólt, hogy a szervezet a világpolitika globális szereplője.

Európa idealizálásával fel kel végre hagyni

Az unió ma regionális szereplő, és jó esetben arra képes, hogy a környezetében zajló eseményeket befolyásolja, illetve lassan már arra sem – fejtette ki Orbán Viktor. Hangsúlyozta: Európa idealizálását szintén abba kell hagyni.
Kitért az előző napi müncheni merényletre is, és azt mondta, nekünk is egyre többet és egyre erőteljesebben kell foglalkozni a biztonság kérdésével. 

Európa jelenlegi politikai vezetése megbukott

Európa jelenlegi politikai vezetése megbukott – jelentette ki előadásában Orbán Viktor. Úgy fogalmazott, a kontinens elvesztette a globális szerepét és regionális szereplővé vált, nem képes megvédeni saját polgárait, saját külső határait. Mi kell még ahhoz, hogy kimondják, az európai politikai vezetés megbukott? – tette fel a kérdést Orbán Viktor. A kormányfő azt mondta, szeptemberben, amikor Pozsonyban összegyűlnek Európa vezetői, a mostani elit védeni fogja a mundér becsületét. Úgy értékelte: ezen a tanácskozáson a közép-európai államoknak azt kell képviselniük, hogy Európában alapvető változásokra van szükség.

———————————-

Gazdasági és elitválság áll a problémák hátterében

Európának harcolnia kell, de előbb meg kell határozni, konkrétan mi a probléma a világban, ugyanis a migrációs válság is csak egy jelenség. Orbán Viktor miniszterelnök beszéde zárja a 27. tusnádfürdői szabadegyetemet. 

Orbán Viktor miniszterelnök beszédének az elején azt mondta, hogy a szabadegyetem hosszú évek óta betölt egy másik funkciót is, miszerint itt másképpen lehet politikáról beszélni, mint más keretek között. Őszintén, nyíltan, de ebből adódnak a bajok is, mivel az európai politikában ez már nem erény.

Az európai élet ígérete megrendült, miszerint ha egy fiatal dolgozik, tanul, és tisztességes, akkor többre viheti a szüleinél. Gazdasági válság van Európában. Ennek magyarázata, hogy a világgazdaságot uraló Nyugat mellé mások is beléptek, így például India, Kína, az Ázsiai régió, ahol sokkal olcsóbb a munkaerő – mondta Orbán Viktor.

Európa jobb- és baloldali vezetői 50-60 éven keresztül mindig ugyanazokból a körökből, ugyanazokból az iskolákból, ugyanabból az elitből jöttek, és ezt mindenki természetesnek tekintette, míg egymással versenyezve és egymást váltva képesek garantálni Európa növekvő jólétét. A gazdasági válság nyomán azonban megjelennek az eddigi bevett eliten kívülről politikai érdekképviseletre jelentkező szereplők, radikálisok és populisták – folytatta a kormányfő, ezek közé sorolva az egyik amerikai elnökjelöltet is.

„A probléma az, hogy az elitválság napjainkra demokráciaválsággá fordult át. Az emberek nagy tömegei nyilvánvalóan és látványosan mást akarnak, mint amit a hagyományos elitek javasolnak és csinálnak” – állapította meg Orbán Viktor.

Hozzátette: egy 28 tagállamban végzett kutatás szerint kiderült, hogy az európai emberek úgy látják, összefüggés van a bevándorlás és a terrorizmus között. Az európai elit mindezt tagadja. Egyértelműen bebizonyosodott, hogy a migráció veszélyt jelent. Ameddig ebben nem ért egyet Európa, addig nem is tudunk hatásosan küzdeni ellene – mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor szerint, ami megtörtént Nizzában vagy Münchenben, az Európa bármely országában megtörténhet. A bizonytalanság és a félelem megöli a lelket, ha fél az ember, akkor nem mer belevágni új dolgokba – jelentette ki a miniszterelnök.

A stabilitás nagyon fontos egyes országokban

A miniszterelnök szerint Európában a világ legjobb titkosszolgálatát kell létrehozni. Egyetért Donald Trumppal abban, hogy a demokráciaexportot be kell fejezni. Ha a stabilitás helyett a demokrácaépítést helyezzük előtérbe azokban a régiókban, ahol a stabilitás fontosabb – például Líbia, vagy Törökország -, akkor csak bizonytalanságot gerjesztjük tovább. Ha Törökország instabillá válik, akkor sok tízmillió ember zuhanhat rá Európára – mondta Orbán Viktor.

A nemzeti szuverenitás visszaszorítása az európai jogkörök javára egyike a legnagyobb veszedelmeknek

Hozzátette, hogy a hamis önértékelést szintén be kell fejezni. Rámutatott: az angolok unióból való kilépésével bizonyosan lezárult egy korszak, amely arról szólt, hogy a szervezet a világpolitika globális szereplője.

Az unió ma regionális szereplő, és jó esetben arra képes, hogy a környezetében zajló eseményeket befolyásolja, illetve lassan már arra sem – fejtette ki Orbán Viktor. Hangsúlyozta: Európa idealizálását szintén abba kell hagyni.

Kitért az előző napi müncheni merényletre is, és azt mondta, nekünk is egyre többet és egyre erőteljesebben kell foglalkozni a biztonság kérdésével. 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »