Orbán: Elhazudják a valóságot

A kormányfő szerint szellemi zűrzavar uralkodik a nyugati világban, amit jól mutat a Fidel Castro volt kubai vezető halála utáni „abszurd helyzet” is.

Castrót „mentegetik”, „a valóságot elhazudják”, és a „68-as álmodozók közül kikerült” balliberális elit tagjai még mindig nem értik, milyen volt „a szocialista és a kommunista rögvalóság” Európában vagy Kubában – fogalmazott Orbán Viktor csütörtökön a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) plenáris ülésén, Budapesten.

Még nagyobb baj szerinte, hogy ennek az elitnek egy része hisz is abban az „álomvilágban”, amit a szocializmushoz és a kommunizmushoz kötött. Ez az oka annak – folytatta –, hogy Brüsszelben sokan a mai napig nem értették meg a brexitet és Donald Trump győzelmét az amerikai elnökválasztáson. Pedig ezek azt mutatják, hogy a valóság győzött az ideológiák felett – értékelt a miniszterelnök, hozzátéve: nem nehéz megtalálni a párhuzamot ezen események és a 2010-es magyar változások között.

Emellett közölte: Magyarország ma már „egy győztes csapathoz tartozik”, mert míg korábban megbélyegzett, kiszorított ország volt, addig mára a magyar politika „a győztesek politikája lett”. Úgy fogalmazott, hogy ma már szerte a világban egyre könnyebb kiállni Magyarország mellett, pedig az elmúlt években ez egyáltalán nem volt könnyű.

Orbán Viktor köszönetet mondott a határon túli magyarok vezetőinek, hogy az elmúlt években „az ellenszél ellenére” is „bátran és tiszta szívvel” kiálltak az anyaország kormányának politikája mellett.

Nemzetegyesítés

Hozzátette: úgy véli, az elmúlt hat év legnagyobb sikere a nemzetegyesítés, amit a külhoni magyarsággal közösen valósítottak meg.

Orbán Viktor a Magyar Állandó Értekezlet XV. ülésén csütörtökön Budapesten úgy fogalmazott: 100 évvel a trianoni diktátum után a magyar nemzet egyes részei egymásra találtak, és a magyar–magyar együttműködés napi gyakorlattá vált.

A résztvevők előtt beszámolt arról, hogy eddig 810 ezren tettek állampolgársági esküt és a diaszpórában 100 ezer állampolgársági megállapítás történt. A kishitűségre semmi ok – értékelt.

A miniszterelnök beszélt arról is, hogy a kisebbségi jogok biztosítása terén a térség országainak unióhoz való csatlakozása csak szerény mértékben váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Mint mondta, Magyarország külpolitikai elszigeteltsége nem következett be, bár sokan dolgoztak rajta az elmúlt időszakban.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy sorsdöntőnek tartja a közelgő romániai választásokat, mert szerinte Romániában a korrupcióellenes harc eszközét számos helyen a magyar közösség vezetői ellen fordították.

A kormányfő úgy fogalmazott: régen fordult elő, hogy olyan komoly veszélybe került volna az erdélyi magyarok bukaresti parlamenti képviselete, mint most. Ezért arra kérte az erdélyi magyarságot, hogy a bukaresti képviselet szempontját helyezze az első helyre.

 

 

 

 

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »