Orbán: dolgozni már lehet, meg is kell érnie

Nem versenyképes cégek nem tudnak nyereséget termelni és nem tudnak béreket emelni. Csak hatékony, sikeres vállalkozások képesek erre – mondta a kedden született bérmegállapodás ünnepélyes aláírása előtt Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint ma már nem arról van szó, hogy aki akar, annak van hol dolgozni, hanem arról, hogy megérje dolgozni.

Ahhoz, hogy bérekről leheasen beszélni, munkahelyek kellenek, ahhoz pedig, hogy munkahelyek legyenek, versenyképes vállakozások kellenek – jelentette ki Orbán Viktor a kedden született bérmegállapodás ünnepélyes aláírása előtt. A kormányfő emlékeztetett rá: hat éve még arról beszéltünk, hogyan előzzük meg a gazdaság összeomlását, ma pedig már egy hat évre szóló, jelentős béremeléssel járó megállapodásról. A miniszterelnök szerint ma már nem arról van szó, hogy aki akar, annak van hol dolgozni, hanem arról, hogy megérje dolgozni.

Csütörtök reggel a Nemzetgazdasági Minisztérium épületében írják alá a kormány, valamint a szociális partnerek megállapodását a minimálbér-emelésről és a járulékcsökkentésről a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF) keretében – derül ki az esemény sajtómeghívójából.

Varga Mihály a VKF keddi ülése után jelentette be: jövőre a minimálbér 15 százalékkal, a garantált bérminimum 25 százalékkal nő, a munkáltatói járulékok pedig 5 százalékponttal csökkennek. 2018-ban a minimálbér újabb 8 százalékkal, a bérminimum 12 százalékkal nő és további 2 százalékponttal csökkennek a járulékok. Megállapodtak abban is, ha 2017 első 9 hónapjában a bruttó bérnövekedés meghaladja a 11 százalékot, akkor a kormány kezdeményezni fogja, hogy 2018. január elsejével további 0,5 százalékponttal csökkenjenek a munkáltatói járulékok. Összesen így 2018-ban 2,5 százalékkal csökkenhetnek a járulékok. A kormány vállalta azt is, hogy jövőre a társasági nyereségadó egységesen 9 százalékra csökken az eddigi 19 és 10 százalékról.

MTI

The post Orbán: dolgozni már lehet, meg is kell érnie appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »