Orbán Demjánnal egyeztetett

Demján Sándorral, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség elnökével tárgyalt hétfő délután Orbán Viktor miniszterelnök – erősítette meg az erről szóló sajtóhíreket Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke.

Az egyórás megbeszélés a miniszterelnök parlamenti dolgozószobájában zajlott. Havasi Bertalan az egyeztetés tartalmáról nem mondott részleteket, annyit közölt, hogy a takarékszövetkezetekről volt szó – írja az MTI.

Ismert, Demján Sándor volt az, aki nyílt levélben ment neki Spéder Zoltán FHB-elnöknek. Azt írta a kormányfőnek, hogy a Spéder Zoltán és társai tulajdonába került TakarékBank parazitaként szívja ki a takarékszövetkezeti rendszer erőforrásait. Spéder ráadásul Demján szerint arra használta befolyását, hogy egyes takarékszövetkezetekkel FHB-részvényt vásároltasson – így kerülhette el a bank működési engedélyének visszavonását.

A kormányfő múlt héten közzétett levelében azt közölte: szükség van arra, hogy a szintén a Spéder-érdekeltségek közé sorolt TakarékBank ernyője alatt működő takarékszövetkezeti rendszert erőteljesebben ellenőrizzék, illetve hogy – a Magyar Bankszövetség kívánalmaival egyetértve – valóban versenysemleges legyen a magyar bankrendszer.

Szorul a hurok

Ezt követően az Országgyűlés elfogadta azt a jogszabályt, amely a teljes takarékszövetkezeti rendszert a bankfelügyelet ellenőrzése alá rendeli, és megadja a bankfelügyelet számára azokat a jogosítványokat, amelyek garantálják a takarékszövetkezetek biztonságos, jogszerű és átlátható működését.

A jogszabályok elfogadása napján a Magyar Nemzeti Bank azonnal 105 millió forintos piacfelügyeleti bírságot szabott ki az FHB-ra.

Múlt szerdán már a Nemzeti Nyomozó Iroda vizsgálódott az ügyben. Az FHB-csoportnál és Spéder érdekeltségeinél is házkutatásokat tartottak, melynek során adathordozókat foglaltak le.

A Lokál is nekiment Spédernek

A kormányfő tanácsadója, Habony Árpád által alapított Lokál című lap és a szintén kormányközeli Pesti Srácok portál is nagy vehemenciával támadta az egykor Fidesz-közelinek tartott bankárt a múlt héten. Az előbbi Mit akar Spéder a pénzünkkel? című írásában részletesen elemezte, hogyan került a takarékok közelébe és vásárolta be magát a takarékok központi bankjába, a TakarékBankba az FHB,


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »