Orbán: Brüsszelt csak népszavazással lehet megállítani

Ellent kell mondani Brüsszel minden olyan döntésének, amellyel a parlament döntése ellenére telepítenének be bárkit hozzánk – mondta a kormányfő a Kossuth Rádióban.

Orbán Viktor szerint a kötelező kvótáról szóló népszavazást ellenzők abban érdekeltek, hogy ne a magyarok döntsék el, kik élnek itt. Hozzátette: jó lenne, ha a referendumkezdeményezéshez minél több uniós ország csatlakozna. A Brüsszel által tervezett 250 ezer eurós szolidaritási hozzájárulást a szegényebb tagállamok lenézésének nevezte a miniszterelnök, aki emlékeztetett arra, hogy az összeg megegyezik egy magyar munkavállaló 40 évi bérével.

A Kúria szerint megtartható a népszavazás a kötelező betelepítési kvóta ügyében. Erről Orbán Viktor a Kossuth Rádióban elmondta: azért tartunk népszavazást, hogy Brüsszelt meg tudjuk állítani. „Brüsszelben semmi másból nem értenek, csak a népakarat kinyilvánításáb

ól” – közölte a miniszterelnök pénteken a 180 percben.

Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Rádió stúdiójában, ahol interjút ad a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában 2016. május 6-án. (MTI/Máthé Zoltán)

Nem babra megy a játék, így “azt kérem, hogy mindenki, aki teheti, sorakozzon fel a kényszerbetelepítés ellen” –  emelte ki Orbán Viktor.

Lórúgással ér fel a büntetés terve

Felháborítónak tartja Orbán Viktor azt az európai bizottsági javaslatot, amely szerint az uniós tagállamok fejenként 250 ezer euróért tagadhatnák meg a migránsok befogadását.

A kormányfő viszonyításul kifejtette: egy magyar hét év alatt körülbelül négyezer eurót kap a brüsszeli forrásokból. Azt is mondta, hogy 250 ezer eurót egy átlag magyar 39 évnyi munkával keres meg.

Az Európai Bizottság javaslata egy “lórúgással” és egy “gyomorszájra mért ütéssel ér fel”, “a felháborodást nehéz civilizált nyelvi formákba önteni”  – fogalmazott Orbán Viktor.

“Elefántcsonttoronyban ülnek” a brüsszeli vezetők

Szerinte a brüsszeli vezetők “egy elefántcsonttoronyban ülnek a világtól elszigetelve, nem is ismerik a valóságot, fogalmuk nincs, miről beszélnek”.

Hoztunk jó döntéseket, jó irányba indultunk el, de most egy törés állt be, mert az Európai Bizottság tesz egy fordulatot, és hirtelen kitalálja a büntetést. “Ma Európa ellen legerősebben a provokatív javaslatot előterjesztő Brüsszel kampányol” – nyilatkozta Orbán Viktor.

Optimistán nézhetünk a jövőbe

A pesszimizmusra vonatkozó kérdésre válaszolva hangsúlyozta: “Mi, közép-európaiak kellő okkal hihetünk optimistán a jövőben.”

Rendezik a béreket

A jövő évi költségvetés az adócsökkentés és az otthonteremtés költségvetése lesz – jelentette ki.

Az inflációt sikerül megfékezni, és a nyugdíjak értéke nem csökkenhet. Azzal, hogy a megélhetési költségek csökkennek, például a legfontosabb élelmiszerek áfája csökken, ez nem más, mint az áfacsökkentésben megtestesülő nyugdíjemelés.

A miniszterelnök azt ígérte, a szakápolók és orvosok bérét is rendezni fogják. „Amit ígértem, hogy minden évben mindenki léphet egyet előre, az megtestesül”.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »