Orbán az önálló határvédelem mellett

Orbán Viktor fontosnak tartja, hogy az Európai Unió megállapodjon Törökországgal a migránsválság ügyében, de a magyar álláspont szerint a megegyezés a törökökkel nem pótolhatja “a saját határaink önerőből történő megvédésének képességét”.

Magyar Menedék - Badiny

A kormányfő ezt a Horst Seehofer bajor miniszterelnökkel közös pénteki budapesti sajtótájékoztatón mondta, ahol a hétfőn esedékes EU-Törökország-csúcstalálkozóról kérdezték.

Orbán Viktor azt is mondta, tudja, hogy a törökökkel való megállapodás “pénzbe fog kerülni”, de Magyarország vállalja a törököknek adandó összeg rá eső részét.

Megerősítette továbbá, hogy Magyarország a migráció mértékét illetően a nullát tartja optimálisnak, ezért semmilyen olyan megállapodást nem támogat, amely alapján Magyarországra szállítanának át migránsokat Törökországból.

A kormányfő kiállt az európai uniós szerződések betartásának fontossága mellett is, meggyőződése ugyanis: ha megengedik, hogy “a szerződések be nem tartásának kultúrája” tovább terjedjen, “azzal megássuk Európa sírját”.

Hunhír.info – MTI


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »